Doema gaat akkoord met budget voor 1994

MOSKOU, 9 JUNI. Het Russische parlement, de doema, is gisteren met een zeer krappe meerderheid akkoord gegaan met de begroting voor 1994.

Het parlement bood daarmee weerstand aan pleidooien om het overheidstekort via hogere uitgaven te vergroten. Slechts een kleine verhoging van de militaire uitgaven werd goedgekeurd, maar het parlement verzette zich tegen een stevige druk van de militairen om de defensiebegroting heel fors uit te breiden. Er volgt nog een derde stemmingsronde, maar die wordt in Moskou als een formaliteit beschouwd. De begroting voorziet in een tekort van 70 biljoen roebel (circa 36 miljard dollar). Dat is iets minder dan 10 procent van het bnp. Moskou had het Internationale Monetaire Fonds toegezegd dat het begrotingsgekort de 10 procent niet te boven zou gaan. Verder zou de inflatie aan het eind van dit jaar moeten worden teruggebracht tot 7 procent per maand. Onder deze voorwaarden was het IMF onlangs bereid Rusland 1,5 miljard dollar te lenen uit een speciaal fonds voor landen die de overgang maken naar een vrije markteconomie. De inflatie daalde vorige maand tot onder de 9 procent. (Reuter)