D-Day (1)

Zes juni 1994, de herdenking van D-Day. Het hoogtepunt vormde de herdenkingsplechtigheid in het Franse Normandië.

De aanwezigheid van de Irene-brigade en de Nederlandse staatshoofden gaf ons Nederlanders een speciaal gevoel. De ceremonie was op alle netten te zien: NOS, BBC, CNN, BRT, ARD. Ik keek naar de plechtigheid bij de NOS. Niet als bejaarde die de bevrijding heeft meegemaakt, maar als negentienjarige. Maar zelfs ik ergerde me groen en geel aan de Nederlandse bekrompenheid van de NOS om middenin de bewogen speech van Mitterrand 'terug te gaan naar Hilversum'. Men moest het maar doen met enkele snel vertaalde zinnen uit de speech, want er was een belangrijker programma. Precies volgens schema begon het volgende programma, een muziekconcours. Het einde van het concours heb ik niet gezien. Ik zapte over naar de anders zo bekrompen BRT die de ceremonie en de speech van Mitterrand wèl helemaal uitzond. 'De langste dag' te zien in heel Europa. Behalve bij de NOS. Daar geldt zeker arbeidstijdverkorting?

    • Ivo Laan