Bruto salarissen Europarlementariers; zelfde baan, ander salaris

Grafiek: Je doet hetzelfde werk, je woont in dezelfde stad en toch verdient je buurman bijna 3,5 keer zoveel als jij. Dat komt voor als in het Europees Parlement een Spaanse afgevaardigde en een Italiaanse afgevaardigde naast elkaar zitten. De Spanjaard verdient bruto circa 61.000 gulden, zijn Italiaanse collega 209.000 gulden per jaar. Dit komt omdat de salarissen van europarlementariërs even hoog zijn als de salarissen van parlementariërs in hun eigen land. Een Nederlandse europarlementariër verdient dan ook net zoveel als zijn collega in de Tweede Kamer: 121.500 gulden per jaar, exclusief vakantiegeld. Daarnaast krijgen leden van het Europees Parlement onkostenvergoedingen zoals voor reiskosten en beleidsmedewerkers. Een misverstand is dat europarlementariërs geen inkomstenbelasting hoeven te betalen. Zij vallen onder dezelfde regels als hun landgenoten.

    • Niek den Tex