Brussel eist wel concessies; Fusie Shell en Montedison mag van EC

ROTTERDAM, 9 JUNI. De Europese Commissie heeft het Nederlands-Britse Shell en het Italiaanse chemieconcern Montedison tot zware concessies gedwongen bij hun voorgenomen samenwerking op het gebied van grondstoffen voor plastics.

Die commissie gaat akkoord met de fusieplannen maar stelt enkele stevige voorwaarden die moeten voorkomen dat de nieuwe combinatie zowel op de markt als op het gebied van produktietechnologie een te dominante positie inneemt.

In Brussel bestond vooral de vrees dat de twee bedrijven een te overheersende positie zouden krijgen op het gebied van kunststoftechnologie. Dat heeft geleid tot de eis dat Montedison de volledige zeggenschap houdt over zeer specialistische technologie op het terrein van polypropeen. De tweede voorwaarde is dat de Italianen zich terugtrekken uit een gezamenlijke onderneming in België met het Belgische olieconcern Petrofina.

De onderhandelingen met de Europese Commissie waren langdurig en moeizaam. Het heeft volgens ingewijden heel weinig gescheeld of de beoogde fusie zou op een Brussels veto hebben gestuit. Twee weken geleden stond de zaak er uitermate negatief voor. De uitspraak van de commisie is uniek omdat nu voor het eerst ook gekeken is naar dominantie op het gebied van technologie.

Ondanks de forse concessies toont Shell zich ingenomen met het resultaat. Het olieconcern noemt de verlangde wijzigingen in de oorspronkelijke plannen “substantieel” en vindt nog steeds dat die niet nodig zijn. Een woordvoerder zegt dat de samenwerking ook in de gewijzigde vorm goede perspectieven biedt voor groei en voordelen via synergie. Op de vraag of door de afgedwongen wijzigingen de balans in de voorgenomen joint venture is verstoord, geeft hij geen commentaar.

Shell wijst er wel op dat er ook nog goedkeuring moet komen van de antitrust-autoriteiten in de Verenigde Staten, omdat er ook Amerikaanse belangen met de fusie zijn gemoeid. De partners vertrouwen er op dat er voor eind juli een positief oordeel is. Goedgeïnformeerde kringen in Brussel zijn daar niet zo zeker van. Zij verwachten dat de procedure voor de Federal Trade Commission nog veel moeilijker zal verlopen dan die bij de EC.

Shell en Montedison kondigden hun plannen eind december aan. Toen tekenden beide giganten een akkoord over een fusie van hun produktiecapaciteiten voor polypropeen en polyetheen, twee basisplastics voor de kunstofindustrie.

Er komt een nieuw wereldconcern, een holding, met de hoofdvestiging in Nederland, en met als eerste topman een van de huidige Shell-directieleden. De onderneming (omzet geschat op 3 miljard dollar) zou eerst Montell gaan heten maar is nu Sophia gedoopt. Himont, de Amerikaanse dochter van Montedison, is al marktleider in de wereld bij de produktie en afzet van polyetheen. Met een produktiecapaciteit van 3,3 miljoen ton polyetheen krijgt het nieuwe concern een nog steviger positie: 18 procent van de wereldcapaciteit. Door de krachten te bundelen hopen zij zich beter te kunnen weren op de internationale markt voor polypropeen en polyetheen, waar zij te maken hebben met sterke druk op de prijzen en scherpe concurrentie vanuit het Midden-Oosten en Azië.