Berzin zelfs in tijdrit te sterk voor Indurain

PASSO DEL BOCCO, 9 JUNI. Slechts pure pech kan Evgeni Berzin nog van de grootste wielertriomf uit zijn jonge profloopbaan houden. De net 24 jaar geworden Rus versloeg gisteren in de 18e etappe voor de tweede keer in de Ronde van Italië zijn grootste concurrent Miguel Indurain op diens favoriete onderdeel, de tijdrit. Het was Berzins derde zege in de 77e editie van de Giro.

De Rus kan met zijn krachten smijten in Italië. In de Tour de France zal hij niet aan de start verschijnen, in tegensteling tot Indurain die zich nog altijd achter de volgende ronde kan verschuilen. In de Frankrijk krijgt de Spanjaard de meeste tegenstand van de Zwitser Toni Rominger, die vorige maand de Vu-elta won. Berzin rijdt de Tour pas volgend jaar.

Indurain kwam in de bergtijdrit dichter in de buurt van de leider dan tien dagen geleden op het vlakke, toen de Spanjaard in de race tegen de klok 2.34 minuten moest toegeven. Voor de drievoudige Tour-winnaar blijven nog twee dagen over om de jonge Rus uit de roze leiderstrui te rijden. Morgen en zaterdag volgen de zware Alpen-etappes naar respectievelijk Les Deux Alpes en Sestrière.

Indurain moet een achterstand van ruim drie minuten goed maken om alsnog zijn derde Giro op rij te winnen. Het lijkt een onmogelijke opgave gezien de klimmerscapaciteiten van Berzin. “Hoewel de kans op de eindoverwinning klein is, geloof ik er nog in. Ik ga in de bergen aanvallen, zoals ik ook zondag in de Dolomieten heb gedaan”, aldus Indurain.

Veel gevaarlijker is de verrassende nummer twee van het klassement, de Italiaan Marco Pantani. Hij won immers de twee loodzware bergetappes in de Dolomieten. “Natuurlijk ga ik het proberen, maar ik ben al heel gelukkig als ik zondag heelhuids in Milaan aankom. Als winnaar of als verliezer.”

De kalende twintiger toonde aan dat hij ook in bergtijdritten met de besten omhooggaat. De renner uit de ploeg van Chiappucci bereikte de top van de Passo di Bocco, die op 1.091 meter ligt, als derde met een achterstand van 1.47. Toch was Pantani niet tevreden over zijn prestatie. “Ik heb dom gereden. In het begin ging het te snel, zodat ik tijdens de klim tekort kwam.”

Oud-winnaar Gianni Bugno kreeg op de flanken van de Monte Ghiffi een inzinking, zoals wel vaker is gebeurd de laatste jaren. Hij verloor ruim drie minuten en staat in het algemeen klasssement vierde op 7.15 minuten van Berzin. Bugno heeft zijn beste wielerjaren achter zich.

De nummer vijf van het klassement, Armand de las Cuevas, is voor een röntgenonderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Hij reed 800 meter voor de finish in het publiek en bezeerde daarbij zijn handen en knieën. De Fransman kwam nog wel over de streep. Hij realiseerde zelfs de vierde tijd. Voor de zekerheid zocht de renner het ziekenhuis op. Er wordt gevreesd voor een polsbreuk.