VS willen machtsdeling in Algerije

PARIJS/ALGIERS, 8 JUNI. De Amerikaanse president Bill Clinton heeft er gisteren bij de Algerijnse regering op aangedrongen een vergelijk te treffen met de moslim-fundamentalistische oppositie voor zover die niet bij terrorisme is betrokken.

In een televisievraaggesprek samen met de Franse president Mitterrand bevestigde Clinton dat de VS in contact staan met leden van “dissidente groepen (...) die zelf niet bij terrorisme zijn betrokken”. Volgens diplomatieke bronnen hebben Amerikaanse diplomaten gesproken met in ballingschap levende leiders van het verboden fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) in Duitsland en de VS zelf, tot ongenoegen van Frankrijk.

Clinton maakte duidelijk weliswaar de Franse bezorgdheid te delen over het destabiliserend effect in de regio van een potentiële fundamentalistische machtsovername, maar zich niet te verzetten tegen een machtsdeling tussen het regime en vreedzame fundamentalistische groepen. “We hopen dat de huidige Algerijnse regering in staat zal zijn haar basis te verbreden. We hebben deze regering ook aangemoedigd de hand uit te steken naar dissidente groepen die niet zijn betrokken bij terrorisme, die terrorisme veroordelen.”

Eerder had de Amerikaanse waarnemend onderminister van buitenlandse zaken voor het Midden-Oosten Mark Parris al onderstreept dat de Algerijnse regering “een manier moet vinden om ontevreden bevolkingselementen in een proces te brengen om een nieuwe democratische koers voor Algerije uit te zetten”.

De Algerijnse president, generaal bd Liamine Zéroual, probeert al maandenlang een dialoog met niet-gewelddadige facties binnen het FIS tot stand te brengen. Extremistische groepen zowel aan seculiere als aan fundamentalistische zijde proberen dit echter met alle middelen te verhinderen.

In Algiers zelf werd gisteren de kunstredacteur van de Franstalige krant El-Moudjahid doodgeschoten, evenals, in een ander incident, een technicus van de Algerijnse staatsradio. In de nacht van maandag op dinsdag werden drie gasten doodgeschoten van een hotel in een voorstad van Algiers die het plaatsen van een autobom probeerden te verhinderen. Duizenden mensen zijn de afgelopen tweeëneenhalf jaar gedood in het kader van de oorlog tussen de autoriteiten en moslim-extremisten. (Reuter, AP, AFP)