Vranitzky en Mock doen alsnog beroep op kiezers Oostenrijk

WENEN, 8 JUNI. De Oostenrijkse bondskanselier, Franz Vranitzky, heeft gisteren de kiezers in zijn land opgeroepen bij het referendum van zondag in te stemmen met aansluiting van Oostenrijk bij de Europese Unie.

Vranitzky zei gisteren dat hij een “duidelijke en ondubbelzinnige” uitslag verwacht bij het referendum, al moest hij toegeven dat van “een overweldigend resultaat” geen sprake zal zijn. Opiniepeilingen voorspellen een nek-aan-nek-race tussen de voor- en tegenstanders van het EU-lidmaatschap.

Ook minister van buitenlandse zaken Alois Mock, de kampioen van de Oostenrijkse aansluiting, trachtte gisteren met uitspraken over de consequenties van een 'nee' aarzelende landgenoten - 38 procent van alle kiezers, volgens de peilingen - over de streep te trekken. Hij zei dat als Oostenrijk buiten de EU blijft, het de status van een “tweederangs staat” zal krijgen. “Een 'nee' leidt tot een deprimerende toestand”, aldus Mock. “We zullen tweederangs Europeanen worden zonder zeggenschap in belangrijke beslissingen”, een situatie die vergelijkbaar is met de status die Oostenrijk bezat voordat het Staatsverdrag van 1955 een eind maakte aan de bezetting door de geallieerden. (Reuter)