Volvo overweegt middenklasser te bouwen in VS

ROTTERDAM, 8 JUNI. Het Zweedse autoconcern Volvo overweegt de nieuwe middenklasse auto die over enige tijd bij NedCar in het Limburgse Born van dezelfde produktieband zal lopen als een nieuw model van het Japanse Mitsubishi, ook in de VS te gaan verkopen en hem daar eventueel ook te assembleren.

“Wij kijken constant naar nieuwe produktielokaties en de VS is een van de mogelijkheden. Maar het is lang niet de enige, wij kijken ook naar China en andere landen in Zuidoost-Azië”, zegt desgevraagd een woordvoerder van Volvo in Gothenburg. Hij benadrukt dat het concern over introductie en produktie in de VS nog geen beslissing heeft genomen. “We moeten eerst kijken of er in de VS een potentiële markt voor de nieuwe wagen bestaat. Daarom is er nog lang geen beslissing gevallen. Bovendien wordt de nieuwe middenklasser pas over ongeveer anderhalf jaar gelanceerd.”

In tegenstelling tot de grotere Volvo's wordt de huidige Volvo-400 serie momenteel niet in Amerika verkocht. Het Zweedse concern overweegt daarin met het nieuwe model verandering te brengen. Maar voordat het zover is moet eerst de markt grondig worden verkend en moet een dealer- en service-organisatie worden opgezet. Als het tot verkoop en assemblage van de middenklasse-Volvo in Amerika komt zal dat volgens de woordvoerder van Volvo Zweden niet ten koste gaan van de produktie bij NedCar in Born, maar zal het puur additioneel zijn. Hij gaat ervan uit dat de onderdelen grotendeels vanuit Europa zullen worden toegeleverd. Die procedure volgt Volvo ook bij de produktie van Volvo's op kleine schaal in landen als Thailand, Maleisië en Singapore.

De Zweedse krant Dagens Industri meldde afgelopen zaterdag dat de plannen van Volvo om met de middenklasser de Amerikaanse markt op te gaan al zeer vergevorderd zijn. Volvo zou de auto tegelijkertijd in Europa en de VS willen introduceren. Het bedrijf heeft momenteel een kwart van de Europese auto-export naar de VS in handen. Dat aandeel wil Volvo vasthouden maar het wordt bedreigd door BMW en Mercedes Benz die beide in de VS gaan assembleren.