Troetelberen en Kuifje op Haarlemse expositie over strip en kunst

Tentoonstelling: Kus me Kus me Zeeman - Actuele kunst & strips. T/m 20 juni in De Vishal, Grote Markt 20, Haarlem. Ma-za 11-17u, zo 13-17u. Catalogus ƒ 19,50.

In het museum van Duckstad heeft Roy Lichtenstein een vaste plek veroverd; in de wereld van de hedendaagse kunst spookt menig Disney-figuurtje rond. Hoe de kunst met de kleine en grote K elkaar hebben gevonden, met elkaar vervlochten zijn, maar ook een gescheiden bestaan leiden, is te zien in Haarlem. Naar aanleiding van de Stripdagen, afgelopen weekeinde in Haarlem, is in de Vishal aan de Grote Markt de tentoonstelling Kus me Kus me Zeeman te zien, waar overigens zowel Popeye als Olijfje ontbreken. In de tentoonstelling zijn enkele werken van Wim T. Schippers en Daan van Golden uit de jaren zestig en zeventig opgenomen. Maar het overgrote deel bestaat uit recent - soms speciaal voor de tentoonstelling gemaakt - werk van kunstenaars als Henk Tas, John Körmeling, Lily van der Stokker en de Amerikaan Paul McCarthy.

Is er bij de vorige generatie Pop Art-kunstenaars zoals Lichtenstein - maar ook bij figuren als Schippers en Van Golden - nog sprake van een zekere verbazing, verwondering en distantie met betrekking tot haar onderwerp, de huidige neo-poppers behandelen de materie alsof ze daartoe door hun psychiater zijn aangezet. Vooral Mickey Mouse moet het nogal eens ontgelden.

Van Van Golden hangt uit de collectie van het Museum Boymans van Beuningen een prachtig geschilderd portret van Kuifje, gemaakt in 1973. Met behoud van Hergé's klare lijn is hierin de als cowboy geklede journalist weergegeven in eén toon bruin en een bijpassend 'vergeelde' tint, zoals in de eerste drukken; een gevoelig portret, de topper van de tentoonstelling. Van Schippers hangt uit de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam een Cesar Domela-achtige, abstracte assemblage; een kunstwerk zoals in stripverhalen moderne kunst wordt gepersifleerd.

De belangrijkste leverancier voor de tentoonstelling is de Amsterdamse galerie Torch. Geënsceneerde foto's van Teun Hocks en Henk Tas, twee enorme troetelberen met twee eveneens enorme dildo's - titel Skunk Twins - van Paul McCarthy en een mooi gemaakte twaalf minuten durende SF-speelfilm Miss Megaloma van Tjarda Sixma & Michel Vijselaar die vertoont wordt in de etalage van de Vishal. De Amsterdamse galeriehouder van Torch speelt hierin nog een rol als slechterik.

John Körmeling heeft speciaal voor deze tentoonstelling een knop op de muur bedacht. Met een lichte druk op die knop schalt uit een luidsprekerbox - met maar liefst drie speakers - “U bent geweldig!”

    • Mark Peeters