Sluis mogelijk overgenomen door bedrijf VS

ENKHUIZEN, 8 JUNI. Het veredelings- en zaaizaadbedrijf Koninklijke Zaaizaadbedrijven Gebroeders Sluis - beter bekend als Royal Sluis - in Enkhuizen wordt waarschijnlijk overgenomen door het Amerikaanse zaadbedrijf Petoseed Co Inc.

Beide bedrijven zijn volgens bestuursvoorzitter C.N. Bakker van Sluis ongeveer even groot en beide bedrijven opereren wereldwijd.Volgens het familie-bedrijf Royal Sluis heeft de Amerikaanse concurrent interesse getoond. De bedrijven zijn inmiddels oriënterende gesprekken begonnen. Petoseed richt zich vooral op de Amerikaanse markt en produceert zaden voor gewassen in subtropische gebieden. Van Petoseed, dat deel uitmaakt van de Amerikaanse Ball Groep is overigens zeer weinig bekend. Het familie-bedrijf presenteert nooit cijfers en weigert zelfs te melden hoeveel werknemers het in dienst heeft.

Royal Sluis is meer op Europa gericht en veredelt en kweekt zaaigoed voor gewassen die worden geteeld in gebieden met mildere klimatologische omstandigheden. De activiteiten van beide bedrijven sluiten daarom goed bij elkaar aan en verwachten van een samengaan 'aanzienlijke synergetische effecten'.

Het Enkhuizer bedrijf gaat er van uit dat overname door de Amerikanen de voortzetting garandeert van de onderneming, die de laatste jaren volgens bestuursvoorzitter C.N. Bakker in 'balansproblemen' is geraakt. Voor de uitbreiding van de activiteiten is te veel vreemd geld aangetrokken, terwijl de markt voor zaaizaad stagneerde. Het bedrijf is de laatste tien jaar op grote schaal uitgebreid. Het eigen vermogen van het Noordhollandse bedrijf is teruggelopen tot twintig procent van het balanstotaal. De solvabiliteit van het concern heeft daardoor een kritisch punt bereikt.

De omzet van het bedrijf bedroeg vorig jaar 220 miljoen gulden. Over die omzet is slechts enkele tonnen winst gemaakt. Enkele jaren geleden maakte het bedrijf nog verlies. In 1991 stapte de familie uit de bedrijfsleiding en werd een reorganisatie doorgevoerd, die niet tot het gewenste resultaat heeft geleid. Recent is een tweede reorganisatie doorgevoerd, waarbij negentig banen zijn geschrapt. Er zijn nu ongeveer 1.200 mensen in dienst, van wie er 700 buiten Nederland werken. De onderneming opereert in twaalf landen.

Sluis heeft vooral binnen Europa een sterke positie in de vollegrondstuinbouw. Belangrijkste produkt van Royal Sluis is zaad voor 'brassica', verschillende koolsoorten.

De oriënterende gesprekken tussen Royal Sluis en Petoseed zullen naar verwachting enkele maanden in beslag nemen.

r