Russische jagers dwingen vliegtuig VS tot landen

MOSKOU, 8 JUNI. Russische gevechtsvliegtuigen hebben gisteren een Amerikaans Hercules-transportvliegtuig gedwongen te landen in Sotsji aan de Zwarte Zee. Het vliegtuig had het Russische luchtruim geschonden.

Volgens een Russische woordvoerder was het toestel op weg van Frankfurt naar de Georgische hoofdstad Tbilisi toen het werd onderschept. Volgens Moskou reageerde de piloot niet op radioboodschappen. De Russische autoriteiten lieten het vliegtuig drieënhalf uur later gaan, na de bemanning te hebben ondervraagd.

Volgens Amerikaanse woordvoerders voerde het toestel een “ondersteuningsvlucht” uit ten behoeve van de Amerikaanse ambassade in Georgië. Verdere bijzonderheden werden niet verschaft. Een Russische woordvoerder zei dat het vliegtuig door de Amerikaanse regering wordt ingezet voor “diplomatieke missies” naar de ex-Sovjet-republieken in de Kaukasus. (Reuter, AP)