Rusland levert Maleisië MiG's

AMSTERDAM, 8 JUNI. De Russische vice-premier Oleg Soskovets heeft vanochtend in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur zijn handtekening gezet onder het contract voor de levering van 18 MiG-29M gevechtsvliegtuigen aan dat land. Het is voor het eerst dat de Russische wapenindustrie weet door te dringen tot de veelbelovende markt voor wapensystemen in Zuidoost-Azië. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 615 miljoen dollar. Een kwart van dit bedrag zal door Maleisië in palmolie worden betaald. Eind vorig jaar kwam Maleisië met het Amerikaanse concern McDonnell Douglas ook al de leverantie van acht jachtbommenwerpers van het type F/A-18 overeen.

Maleisië heeft jarenlang over de leveringsvoorwaarden onderhandeld met afgevaardigden van de Russische regering en vertegenwoordigers van de Russische defensie-industrie. Maleisië kondigde al in 1991 aan 24 MiG-toestellen in Rusland te willen bestellen. Dit omdat westerse toestellen volgens Maleisië te duur waren. De Amerikaanse vliegtuigindustrie vreesde daarop dat de Russische concurrentie voor het eerst vaste voet aan de grond zou krijgen op een traditioneel westerse afzetmarkt. Als antwoord op de Maleisische intentieverklaring bracht McDonnell Douglas de stukprijs van de F/A-18 terug tot 30 miljoen dollar.

Het antwoord van de Russen op het Amerikaanse aanbod was een prijsverlaging tot 20 miljoen dollar per MiG. Daarnaast beloofde de toenmalige Russische vice-president Alexander Roetskoi de Maleisische regering dat bijna dit hele bedrag via een 'barterdeal' met palmolie mocht worden betaald. Maleisië is de grootste producent van palmolie ter wereld. Roetskoi moest dit aanbod later intrekken onder druk van de Russische defensie-industrie. Geplaagd door het uitblijven van orders uit binnen- en buitenland wilde die in harde valuta worden uitbetaald. Wel beloofden de Russen een nog geavanceerdere versie van de MiG te willen leveren dan eerst was toegezegd.

In juli vorig jaar besloot Maleisië definitief de order te verdelen over de Russische en Amerikaanse leveranciers. Dit kwam als een verrassing omdat algemeen werd aangenomen dat de onderhandelingen uitsluitend waren bedoeld om beide partijen tegen elkaar uit te spelen, om uiteindelijk voor één fabrikant te kiezen.

De onderhandelingen over secundaire voorwaarden gingen het afgelopen jaar gewoon door. Maleisië zocht bij voorbeeld nog een verzekerde leverantie van reserve-onderdelen door het politiek instabiele Rusland. Volgens sommige bronnen heeft Maleisië met het oog hierop een overeenkomst gesloten met India dat de MiG-29 in licentie bouwt. De Amerikanen zegden nog toe tegen gereduceerd tarief elektronische uitrusting en raketten te zullen leveren.

De recente overeenkomsten passen in een reeks orders om de komende jaren praktisch de gehele Maleisische luchtmacht te moderniseren. Zo werd bij British Aerospace ook al een order geplaatst voor de levering van 28 Hawk gewapende trainingsvliegtuigen. Militaire zegslieden in de regio hebben regelmatig hun verbazing uitgesproken over de spreiding van leveranciers. Dit zou aanzienlijke logistieke problemen voor de Maleisische luchtstrijdkrachten met zich meebrengen.

    • Menno Steketee