Roy naar Nottingham als Foggia fiat geeft

ROTTERDAM, 8 JUNI. Bryan Roy heeft een akkoord bereikt met Nottingham Forest. De 24-jarige spitsspeler van Foggia kwam gisteren een contract voor drie seizoenen overeen met de Engelse club. De overgang kan nog afketsen wanneer de twee clubs het niet eens worden over de vraagprijs van 7.5 miljoen gulden.

Nottingham Forest stond achttien jaar lang synoniem voor manager Brian Clough. Onder zijn leiding won de club in 1979 en 1980 de Europese beker voor landskampioenen. De laatste jaren trad het verval in. Maar Forest keerde volgend seizoen terug in de Premier League, de hoogste afdeling.

Roy scoorde in het Nederlands elftal vijf keer in twintig interlands. Twee doelpunten vielen in duels met Schotland. Hij maakte ook indruk tijdens de interland van Oranje tegen Engeland (2-0), in oktober in Rotterdam.

Roy debuteerde op zeventienjarige leeftijd bij Ajax onder de toenmalige trainer Cruijff. Hij debuteerde met een schitterend doelpunt tegen FC Twente. Onder Cruijffs opvolger Lindner was hij vaak reserve. Alleen Beenhakker hield Roy de hand boven het hoofd. Zijn vierde trainer Van Gaal was van mening dat hij niet efficiënt speelde. Hij zou te weinig scoren en te weinig goede voorzetten geven, aldus Van Gaal. In de herfst van '92 werd Roy op een weinig elegante manier door zijn trainer afgedankt. Hij verhuisde naar Foggia.

Bij de Italiaanse middenmoter stond Roy meestal als hangende rechtsbuiten opgesteld. Hij werd clubtopscorer met twaalf doelpunten. Toch liet hij herhaaldelijk weten uit Foggia te willen vertrekken, zeker nadat bekend werd dat de aanvallend ingestelde trainer Zeman de club zou verlaten. Zijn ambities om bij een Italiaanse topclub te spelen, gingen niet in vervulling.