Rome vraagt Buenos Aires om uitlevering van ex-SS'er Priebke

ROME, 8 JUNI. De Italiaanse regering heeft Argentinië om uitlevering verzocht van de voormalige SS'er Erich Priebke, die een rol heeft gespeeld bij een massamoord in Rome in 1944.

Minister van justitie Alfredo Biondi heeft gisteren het formele verzoek ondertekend. Priebke (81), die sinds 1946 onder zijn eigen naam in Argentinië woont, is daar gevonden door een Amerikaanse tv-ploeg. Op verzoek van Rome kreeg hij huisarrest in zijn woonplaatst Bariloche.

Volgens documenten die door het Simon-Wiesenthalcentrum in Los Angeles aan de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zijn overhandigd, heeft Priebke een rol gespeeld bij de selectie van 335 gevangenen die zijn vermoord. Priebke zou zelf twee mensen hebben doodgeschoten. De massamoord was een vergeldingsactie na een aanslag op een SS-eenheid in Rome.

Het Argentijnse ministerie van buitenlandse zaken liet gisteren weten het Italiaanse verzoek nog niet ontvangen te hebben, maar het snel te zullen behandelen. Priebkes advocaat, Pedro Bianchi, zei gisteren dat de ex-SS'er “zeker niet wordt uitgeleverd”, omdat zijn vermeende misdaad al in 1980 verjaard zou zijn.

De leider van het Wiesenthalcentrum in de VS heeft positief gereageerd op de opstelling van het nieuwe Italiaanse kabinet. “Dertig jaar lang hebben we de Italiaanse regeringen de namen doorgespeeld van mogelijke nazi-misdadigers en ze hebben zelfs geen postzegel willen uitgeven om ons te antwoorden”, zei rabbijn Abraham Cooper. “Onder de regering-Berlusconi heeft de Italiaanse ambassade in de VS meteen contact met ons opgenomen en ons uitgenodigd voor een ontmoeting in Rome.”

De uitspraak zondag van de Israelische onderminister van buitenlandse zaken, Yossi Beilin, dat Israel de betrekkingen met Italië op een lager pitje wil zetten wegens de neofascistische ministers in het kabinet, is van verschillende kanten afgezwakt. Minister Peres van buitenlandse zaken heeft gezegd dat de relaties “warm en vriendschappelijk” zijn. Ter voorbereiding van een gesprek volgende week met Peres heeft de Italiaanse minister van buitenlandse zaken, Antonio Martino, gisteren een gesprek gehad met de Israelische ambassadeur in Rome. Martino heeft hierin volgens diplomatieke bronnen gezegd de Israelische zorgen over de neofascistische ministers te begrijpen en onderstreept dat het kabinet-Berlusconi zich meer dan voorgaande kabinetten pro-Israel zal opstellen.