Pineau-Valencienne op vrije voeten

BRUSSEL, 8 JUNI. De justitie in Brussel heeft de Franse industrieel Didier Pineau-Valencienne toestemming gegeven om terug te keren naar Parijs. De topman van het elektronica-concern Schneider werd gisteravond vrijgelaten uit de gevangenis van Vorst, waar hij de afgelopen 12 dagen verbleef op verdenking van verduistering van gelden voor de Belgische fiscus en voor Belgische minderheidsaandeelhouders van enkele dochterbedrijven van Schneider.

De aanhouding van Pineau-Valencienne - in 1991 nog manager van het jaar in zijn land - leidde tot een storm van protest in Frankrijk. Vooraanstaande zakenlieden - met uitzondering van Peugeot-topman Calvet - schaarden zich om hun collega, spraken er schande van dat iemand van zo'n formaat werd opgesloten door een eenvoudige 'petit juge Belge' en eisten dat er door diplomatiek ingrijpen snel een eind zou worden gemaakt aan deze 'Belgenmop'. Sommige commentatoren in de Franse media legden een verband tussen de arrestatie en het gevoel dat met name in Vlaanderen bestaat dat België steeds meer in de greep komt van Franse financiers.

Maar de kritische geluiden vanuit Parijs zijn verstomd. De naspeuringen de afgelopen dagen van onderzoeksrechter Van Espen - met onder andere huiszoekingen in Frankrijk en in Zwitserland - hebben de verdenkingen gestaafd dat Schneider de Belgische filialen Cofibel en Cofimes financieel heeft leeggezogen en dat grote sommen gelden zijn weggesluisd naar fiscaal aantrekkelijke oorden. Pineau-Valencienne herhaalde vanmorgen evenwel dat hij onschuldig is.

De industrieel heeft een borgsom van omgerekend ruim 800.000 gulden moeten betalen. Hij heeft ook moeten beloven dat hij zich beschikbaar houdt voor de Belgische gerechtelijke autoriteiten en dat hij niet met medewerkers of getuigen zal praten over het lopende onderzoek. De Franse industrieel, volgens zijn advocaat danig afgevallen, vloog direct na zijn vrijlating naar Parijs. De Italiaanse financier Valentino Foti, ook betrokken bij de affaire, zit nog vast.