Parijse rechter: boek Attali over Mitterrand is eerlijke publikatie

PARIJS, 8 JUNI. Een Parijse rechtbank heeft de uitgever van Jacques Attali, de voormalige rechterhand van president François Mitterrand, vrijgesproken van oneerlijke concurrentie met de uitgever van Nobelprijswinnaar Elie Wiesel.

Volgens Wiesels uitgever, Odile Jacob, zou Attali 43 passages uit gesprekken tussen Wiesel en Mitterrand zonder bronvermelding noch toestemming hebben overgenomen in Verbatim, een journaal over Mitterrands presidentschap waarvan vorig jaar het eerste deel (1981-'86) verscheen.

Jacob eiste van Fayard een vergoeding van vijf miljoen gulden voor de schade die Attali's uitgever zou hebben toegebracht aan haar eigen uitgave van een boek van Wiesel. In dat boek, te verschijnen in 1995 na Mitterrands presidentschap, zouden de in 1988 en '89 gevoerde gesprekken tussen Mitterrand en Wiesel eveneens aan de orde komen. Jacob moet nu de proceskosten betalen. De rechtbank wees Fayards tegeneis tot schadevergoeding (ruim een miljoen gulden) wegens smaad af.

Attali, tussen 1981 en 1991 de belangrijkste adviseur van Mitterrand, heeft altijd ontkend plagiaat te hebben gepleegd door de passages te gebruiken. Volgens Wiesel had Attali in Verbatim gedaan alsof hij de gesprekken zelf had gevoerd, maar een formele aanklacht wegens plagiaat heeft Wiesel, die zei “vooral diep bedroefd” te zijn “over mijn vriend Attali”, niet ingediend, ook al omdat juristen twijfelden aan Wiesels kansen in een plagiaat-zaak. Volgens Attali waren de passages gebaseerd op zijn persoonlijke aantekeningen van de gesprekken, waartoe hij zelf het initiatief genomen zou hebben en waarbij hij steeds aanwezig was. Hij zei dat Mitterrand met hemzelf vaak in dezelfde bewoordingen heeft gesproken.

Na zijn adviseurschap was Attali directeur van de 'Oost-Europabank' (EBRD) in Londen. Hij werd vorig jaar tot aftreden gedwongen wegens vermeende spilzucht. Het eerste deel van Verbatim heeft maandenlang op de Franse bestsellerlijsten gestaan. (AFP, Reuter)