Moslims positief over voorstel bestand Bosnië

GENÈVE, 8 JUNI. De Bosnische moslims en Kroaten hebben vandaag positief gereageerd op een voorstel van VN-gezant Akashi, dat voorziet in een bestand van vier weken. De reactie van de Bosnische Serviërs op dit voorstel is nog niet duidelijk.

Een bestand van vier weken zou precies overeenkomen met de voorstellingen van de moslims en de Bosnische Kroaten. De Bosnische vice-president Ejup Ganic prees het voorstel van Akashi vanochtend dan ook als “zeer constructief” en “veelbelovend”.

Gisteren had Akashi de Bosnische Serviërs er met enige moeite toe gebracht in te stemmen met een staakt-het-vuren van vier maanden. De Serviërs hadden aanvankelijk geëist dat de wapens voor een periode van een jaar zouden worden neergelegd. Voor een periode van korter dan vier maanden waren de Serviërs niet te vinden. De internationale gemeenschap heeft de afgelopen weken steeds gehamerd op een bestand van vier maanden. Hoe de 'contactgroep' - waarin vertegenwoordigers van de VN, de VS, Rusland en de EU zitten - op Akashi's jongste initiatief reageert, was vanmiddag ook nieg niet bekend.

Na het overleg van gisteren liet Akashi zich pessimistisch uit over de kansen op een vergelijk. Hij zei dat alleen “een wonder” tot een akkoord zou kunnen leiden. (Reuter, AFP)