Kattebakvulling krijgt Milieukeur

BERGSCHENHOEK, 8 JUNI. Al meer dan zeven jaar maakt de firma Veenstra uit het Friese Haulerwijk milieuvriendelijke kattebakvulling, maar de consument wil er niet aan. Want 'Woody Cat', 'Ecloset' en 'Hudivo' mogen dan composteerbaar, licht in gewicht en zuinig in gebruik zijn, ze zijn ook duur. En in de schappen van Albert Heijn liggen de zakken niet.

Gisteren ontving Veenstra een Milieukeur voor zijn kattebakvulling. De Milieukeur is vorig jaar in het leven geroepen door de ministeries van VROM en EZ. De eerste Milieukeur ging in september naar een schrijfblok.

Veenstra heeft de Milieukeur te danken aan het feit dat zijn kattebakvulling is gemaakt van stof en fijn zaagsel van naaldhout. Ook voor het overige beantwoordt zijn produkt aan het 'certificatieschema voor kattebakvulling'. Producenten die aan de eisen van zo'n schema menen te voldoen, kunnen zich aanmelden bij de Stichting Milieukeur. Ook voor douchekoppen, koelkasten, koffiezetapparaten, schoeisel, stoelen, toiletpapier en verf is een certificatieschema opgesteld. Bloemen en planten, fietsen, kleding, snoeren en kabels en vloerbedekking zijn in ontwikkeling.

Kattebakvulling met een Milieukeur is vervaardigd uit bijprodukten of afvalstoffen, bestaat voor minimaal 35 procent uit organische stoffen en zit in een zak die voor ten minste 80 procent van kringlooppapier is gemaakt. Alleen kattebakvulling met een Milieukeur mag in de bak voor gft-afval worden gedeponeerd. Op dit moment zijn zo'n twee miljoen katten goed voor een jaarlijkse afvalberg van 120 miljoen kilo kattebakvulling.

Overigens ontving niet alleen Veenstra gisteren een Milieukeur. Ook de firma Bogro, gespecialiseerd in veenprodukten, kreeg er een. De kattebakvulling van Bogro heet Bogro Bio+ en is gemaakt uit de kern van de maiskolf. Ook Bogro Bio+ ligt nog niet in de schappen van Albert Heijn, maar dat komt doordat het een geheel nieuw soort kattebakvulling is. De uitreiking van de Milieukeur werd door Bogro dan ook gebruikt voor de lancering van het produkt.

Andere producenten wachten liever op het Europese Ecolabel, dat aan bijvoorbeeld verf en koffiezetapparaten minder strenge eisen zal stellen dan de certificatieschema's van de Stichting Milieukeur. Vorige week weigerde minister Alders (VROM) om die reden de zogeheten Milieubeleidsverklaring van de doe-het-zelfbranche in ontvangst te nemen. Hij liet weten het “te betreuren” dat de doe-het-zelvers zich door de verffabrikanten hadden laten afhouden van de aanvraag van een Milieukeur. De teleurgestelde doe-het-zelfbranche, wijzend op “al hetgeen er in het voorbeeldproject bedrijfsinterne milieuzorg is bereikt”, blies de bijeenkomst af.

Maar ook op het ministerie van VROM is de Milieukeur niet geheel onomstreden. De Directie Afvalstoffen is bevreesd voor een ongewenst neveneffect van de Milieukeur voor kattebakvulling. Door alle publiciteit is de kans groot dat steeds meer mensen hun kattebakvulling bij het gft-afval zullen doen, milieugekeurd of niet. De eerste soorten kattebakvulling waarop staat dat dat mag, zijn al gesignaleerd.