Japan en VS breiden overleg uit

PARIJS, 8 JUNI. De Verenigde Staten en Japan blijken in toenemende mate bereid hun dispuut over de handelsbetrekkingen bij te leggen. Gisteren besloten ze hun onderhandelingen uit te breiden, door daarin nu ook het openen van de lucratieve Japanse markt voor financiële dienstverlening op te nemen.

“We zijn duidelijk optimistisch voor de toekomst”, zei de Amerikaanse minister van handel, R. Brown, gisteren tijdens de jaarvergadering van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). “Financiële dienstverlening is een van de belangrijkste sectoren van de Japanse economie die voor Amerikaanse bedrijven gesloten blijft. En wij blijven vastbesloten tot die gesloten sectoren toegang te krijgen.”

De verbetering van de sfeer waarin de onderhandelingen nu plaatshebben is echter nog geen garantie voor een snelle vermindering van het miljardenoverschot dat Japan heeft op de handelsbalans met de VS. De onderhandelaars hebben de afgelopen maanden niet bereikt of het nu ging om het openen van de Japanse verzekeringsmarkt of het evenwichtiger maken van de handel in auto's. Ze krijgen nu haast en willen meer resultaat boeken voordat de president Clinton en premier Hata elkaar komende maand in Napels treffen tijdens de top van de zeven belangrijkste industrielanden (G7). (Reuter)