ING moet vrezen voor belang in Poolse Slaski

ROTTERDAM, 8 JUNI. Op de effectenbeurs van Warschau is de koers van de Poolse Bank Slaski gisteren gekelderd met tien procent, de maximale koersval die is toegestaan. De aandelen van Slaski, dat voor 25,9 procent in handen is van de Internationale Nederlanden Groep, eindigden op 2.340.000 zloty (193 gulden) per stuk. Op 25 januari van dit jaar ging Slaski nog naar de beurs voor 6.750.000 zloty.

Het Poolse effectenkantoor Kant IMM in Warschau weet de koersval vanmorgen desgevraagd aan verkopen door kleine beleggers, die het vertrouwen in de koersvorming van de bank hebben verloren. “Andere verklaringen zijn er niet, behalve dan dat het hier Polen is, niet het Westen”, verzuchtte een medewerker van Kant. Het kantoor verwacht dat morgen, wanneer de beurs weer geopend is, de koers van Slaski met 3 tot 4 procent aantrekt. “Maar dat is alleen wanneer het vertrouwen niet verder afkalft.”

ING stak eind vorig jaar op verzoek van de Poolse staat 115 miljoen gulden in het te privatiseren Slaski, tegen een koers van 500.000 zloty per aandeel. De beursgang van de bank, begin dit jaar, vond plaats tegen 6.750.000 zloty, het dertienvoudige van de prijs die ING betaalde en zorgde voor een papieren winst voor ING van meer dan een miljard gulden. Ook tegen de huidige koers is de papieren winst van ING nog ruim 300 miljoen gulden.

De beursgang van Slaski was destijds aanleiding voor een storm van kritiek op het Poolse ministerie van financiën, dat de verkoopprijs aan ING te laag zou hebben ingezet. Andere buitenlandse banken, die eerder waren uitgenodigd biedingen uit te brengen op Slaski voordat ING in beeld kwam, toonden destijds echter weinig interesse. Na de beursgang werd de vergunning van Slaski's effectendochter ingetrokken, na beschuldigingen over koersmanipulatie omdat alleen medewerkers van Slaski zelf in bezit waren van het type certificaten van Slaski die daadwerkelijk konden worden verhandeld. De financiële positie van de winstgevende Bank Slaski is niet in het geding.

De 800.000 particuliere Poolse beleggers in Slaski, waarvan het merendeel destijds maar op drie aandelen mocht inschrijven, zijn nu bang dat de Poolse staat de overgebleven aandelen die zij in handen houdt heimelijk verkoopt op de beurs. “Van de oorspronkelijke 34 procent die nog in staatshanden is, is al vier procent op de markt verkocht,” Aldus Kant IMM. Volgens het ministerie van financiën vond de verkoop plaats om de extreem hoge koers van Slaski te drukken. De aandelenkoersen in Warschau zijn dit jaar gedaald met in guldens omgerekend bijna 8 procent, na een enorme koersstijging van ruim 700 procent in 1993.

    • Maarten Schinkel