IMF wil fonds gedupeerden speculanten

WASHINGTON, 8 JUNI. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) overweegt een fonds in het leven te roepen voor lidstaten die diep in hun reserves moeten tasten om de koers van hun munt te steunen tegen valutaspeculanten.

Dat zei IMF-topman Camdessus gisteren. Het fonds zou kortlopende leningen moeten verstrekken aan landen met een solide financieel-economisch beleid om te voorkomen dat ze het spoor bijster raken als internationale investeerders tijdelijk het vertrouwen opzeggen. Het kredietfonds zou volgens Camdessus niet alleen bedoeld zijn voor ontwikkelingslanden, maar ook industrielanden zouden “ op een gegeven moment” uit het fonds kunnen putten. De afgelopen twee jaar hebben diverse Westeuropese landen, zoals Italië en Frankrijk, hun deviezenvoorraden moeten aanspreken toen speculanten het Europees Monetair Stelsel (EMS) op de proef stelden. Het EMS heeft onder meer tot taak stabiele wisselkoersen te bewerkstelligen. Dat wordt bemoeilijkt door de toenemende liberalisering van de internationale kapitaalmarkten, waardoor naar schatting dagelijks 1000 miljard dollar van eigenaar verwisselt. Een valuta-crisis kan daardoor volgens de IMF-directeur snel om zich heen grijpen.