Frans-Duits telecom-overleg met VS-partner

KANSAS CITY, 8 JUNI. Het Amerikaanse telecommunicatieconcern Sprint onderhandelt met Deutsche Telekom en France Télécom over wereldomvattende samenwerking in zakelijke telecommunicatie. De Duitse en Franse partner zullen een minderheidsaandeel in Sprint kopen.

De besprekingen zijn volgens een woordvoerder van Sprint, na AT&T en MCI met een omzet van ruim 11 miljard dollar de derde telecommunicatiemaatschappij in de Verenigde Staten, nog niet afgerond. France Télécom en Deutsche Telekom, de nummers drie en vier in de wereld, besloten vorig jaar al een gezamenlijke onderneming voor internationale telecommunicatie op te richten. Het is niet bekendgemaakt hoeveel de beide ondernemingen in Sprint zullen investeren. Maar volgens goed ingelichte zegslieden zou het gaan om vier miljard dollar voor een belang van 15 procent in het aandelenkapitaal.

Vorig jaar ontstond al een alliantie tussen British Telecom en MCI. De Britten betaalden 4,3 miljard dollar voor een belang van 20 procent. AT&T werkt in Worldsource samen met Aziatische telefoonmaatschappijen en is nog op zoek naar een Europese partner. PTT Telecom is met Zweedse en Zwitserse zusterbedrijven eigenaar van Unisource. Dit bedrijf voor internationale telecommunicatie is nog op zoek naar een Amerikaanse partner.

Bestuurders van de Amerikaanse concurrentie menen dat Sprint nog op enkele hindernissen kan stuiten met het samenwerkingsplan. Volgens Eugene Eidenberg, vice-president van MCIt zullen de toezichthouders van de overheid moeten bezien of zij de samenwerking kunnen goedkeuren, omdat de telecommunicatie in Frankrijk en Duitsland grotendeels is gesloten voor concurrentie. In beide landen zal de markt in 1998 worden geliberaliseerd onder de regels van de Europese Unie. “Misschien zal de samenwerking leiden tot een snellere opening van de markten, we hopen het.”

Bruno Lasserre, de Franse directeur-generaal voor de posterijen en telecommunicatie, verklaarde niet te verwachten dat de Franse markt vóór 1998 zal worden geliberaliseerd. Eind vorig jaar protesteerde MCI-partner British Telecom na berichten dat de Duitse en Franse concurrenten in bespreking waren met AT&T, 's werelds grootste telecommunicatiebedrijf, waardoor een ongekende machtsconcentratie dreigde. (Reuter, DPA)