Foto

Foto: LIEFDE EN VREDE, 8 JUNI. Een dakloze zwarte Zuidafrikaanse is bezig een hut te bouwen in Liefde en Vrede, een voorstad van Johannesburg waar voornamelijk welgestelde blanken wonen. Naar schatting duizend dakloze zwarten hebben vrijdag en zaterdag - onder protest van de blanke buren - een stuk land bezet waarop de gemeenteraad van Johannesburg aanvankelijk een woonwijk voor buitenlanders wilde bouwen.

Openbare nutsvoorzieningen waren al aangelegd, toen de raad alsnog besloot om van de bouw af te zien. Op bevel van de raad, waarin alleen blanken zitting hebben, waagden gemeente-ambtenaren zaterdag een poging om de daklozen van het terrein te verwijderen, maar dit leidde tot grote protesten van de provinciale regering, die wordt gedomineerd door het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van Nelson Mandela. Crisoverleg gisteravond tussen de daklozen, de gemeente en de provincie resulteerde in een compromis: de zwarten moeten het terrein verlaten, maar de gemeente zal op zoek gaan naar andere woonruimte voor hen. (Foto AP)