Foto

Foto: JERUZALEM - Ultra-orthodoxe joodse jongens wachten in Jeruzalem om een glimp op te vangen van rabbijn Moshe Teitelbaum, de leider van de kleine, anti-zionistische Satmar-sekte.

Tienduizenden joden dansten en zongen gisteren in de straten van de Israelische hoofdstad om rabbijn Teitelbaum te verwelkomen. Deze arriveerde samen met 2.000 volgelingen, die in vijf jumbo-jets waren samengepakt, uit New York om zijn aanhangers te bezoeken, een synagoge te wijden en tegen de staat Israel te preken. Rabbijn Teitelbaum was sinds 1983 niet meer in Israel geweest.

Rabbijn Moshe Teitelbaum (80) en zijn sekte geloven dat de vestiging van een joodse staat moet wachten op de komst van de Messias, en dat de seculiere staat Israel dus een zonde is. Rabbijn Teitelbaum kwam daarom ook niet met de Israelische luchtvaartmaatschappij El Al, maar had de jumbo's van een Amerikaanse maatschappij gecharterd. Een van zijn aanhangers zei er de voorkeur aan te hebben gegeven als de Palestijnse politie de orde had gehandhaafd tijdens Teitelbaums intocht, in plaats van “deze zionistische politie die ons tot bloedens toe slaat wanneer wij demonstreren”. (Foto Reuter)