Foto

Foto: De lijsttrekkers van PvdA, CDA, VVD en D66 debatteerden gisteravond met elkaar in de vergaderzaal van het Europese Parlement te Brussel.

Alleen het drugsbeleid zorgde voor verdeeldheid. VVD-lijsttrekker G. de Vries (tweede van links) en CDA-lijstaanvoerder H. Maij-Weggen (derde van links) vrezen dat Nederland met zijn liberaal beleid te veel buitenlandse drugsgebruikers en -handelaars aantrekt. De Vries zei dat Nederland geen “internationaal vergadercentrum voor drugsdealers moet worden”. Hij kritiseerde de Nederlandse PvdA-fractie die onlangs heeft voorgesteld de XTC-pil te legaliseren. Maij-Weggen verweet de PvdA de afgelopen kabinetsperiode niet voldoende te hebben meegewerkt aan een strenger drugsbeleid. PvdA-lijsttrekker H. d'Ancona (eerste van links) en D66-lijstrekker J.W. Bertens (eerste van rechts) wezen echter op de voorbeeldfunctie die het Nederlandse drugsbeleid voor andere landen heeft. “Repressief beleid blijkt criminaliteit en drugsgebruik juist te vergroten”, aldus d'Ancona. De discussie werd onderbroken door H. Verbeek, Europarlementariër (staand op het podium) voor de Groenen, die niet was uitgenodigd voor het debat en daar bezwaar tegen maakte. Hij verweet PvdA en CDA in het Europese Parlement maatregelen ter bescherming van het milieu tegen te houden. Ook herinnerde hij de CDA-lijstaanvoerder aan haar beleid als minister. “Maij maakt de Betuwe dood en Schiphol dubbel zo groot”, zei Verbeek, staande tussen Maij-Weggen en Bertens. Daarna liet hij zich van het podium praten door de leider van het debat Maartje van Weegen (tweede van rechts) (Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg).