DuPont stopt produktie cfk's

Het chemieconcern DuPont is in Dordrecht gestopt met de produktie van chloorfluorkoolwaterstoffen (cfk's). Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf meegedeeld. Cfk's worden onder meer gebruikt voor het reinigen van metalen en als blaasmiddel voor schuimplastic. DuPont produceerde de stoffen sinds 1968.

Het concern geeft daarmee gehoor aan de beslissing van de Europese Unie. Deze schreef voor dat de produktie van cfk's met ingang van 1 januari 1995 beëindigd moet zijn.

Cfk's zijn betwiste stoffen omdat zij de ozonlaag aantasten. Greenpeace Nederland voerde twee jaar geleden actie bij DuPont om een produktiestop af te dwingen. Aan dat verzoek werd toen geen gehoor gegeven omdat alternatieve middelen nog niet beschikbaar waren. Volgens een woordvoerder van DuPont is dat nu wel het geval.