'Druk zou crisis verergeren'; China: sancties tegen N-Korea onverstandig

PEKING/SEOUL, 8 JUNI. China blijft tegenstander van het nemen van sancties tegen Noord-Korea. De Chinese minister van buitenlandse zaken, Qian Qichen, noemde gisteren eventuele strafmaatregelen tegen het buurland “onverstandig”.

De Zuidkoreaanse minister van buitenlandse zaken, Han Sung Joo, concludeerde maandag op grond van een onderhoud met de Chinese ambassadeur bij de Verenigde Naties dat Peking zich niet langer zou verzetten tegen sancties, zoals voorgesteld door de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea. De sancties zouden Pyongyang moeten dwingen in te stemmen met een complete internationale inspectie van zijn nucleaire installaties, in plaats van de gedeeltelijke die de Noordkoreanen nu toestaan. Kernwapendeskundigen houden rekening met de mogelijkheid dat Noord-Korea bezig is een eigen kernbom te maken.

China weersprak gisteren echter op alle fronten dat het een andere koers dan die van de dialoog ten opzichte van Noord-Korea zal varen. “Sancties vormen een onverstandige keus, omdat ze de crisis alleen maar zouden verergeren”, zei Qian Qichen gisteren. Ten bewijze van de onveranderde vriendschappelijke benadering van Noord-Korea ontving de Chinese president, Jiang Zemin, gisteren de Noordkoreaanse legerleider, Choi Gwang. “Onze twee (communistische) partijen, onze twee landen en onze legers hebben een traditie van vriendschappelijke betrekkingen”, zo citeerde de Chinese radio Jiang. “Het versterken van de betrekkingen tussen China en (Noord-)Korea is de onwrikbare politiek van partij en regering”, aldus Jiang. Onduidelijk is of de president ook de nucleaire kwestie heeft besproken met Choi Gwang.

De Zuidkoreaanse president Kim Young Sam heeft vandaag in een reactie op de Chinese uitlatingen zijn minister van buitenlandse zaken teruggehaald uit New York en naar Peking gestuurd om te pogen de Chinezen alsnog over te halen. Kim belegde tevens een spoedbijeenkomst van zijn nationale veiligheidsraad, waarin hij zei dat internationale sancties tegen Noord-Korea “onvermijdelijk lijken”.

Chinese steun voor het nemen van strafmaatregelen tegen Noord-Korea is onontbeerlijk, niet alleen om Peking niet te bruskeren, maar ook uit het oogpunt van effectiviteit. China is namelijk het enige land dat nog enige handel van betekenis drijft met het geïsoleerde Noord-Korea. De Chinese olie- en voedselleveranties komen feitelijk neer op schenkingen, Noord-Korea heeft niet genoeg geld om de Chinezen ervoor te betalen en kan er ook nauwelijks exportprodukten voor terugleveren.

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen maakte vanmorgen bekend dat het vervangen van de uraniumstaven in de Noordkoreaanse kerncentrale van Yongbyon nu vrijwel is voltooid. De vervanging, die op 14 mei begon (de eerste vier dagen zonder IAEA-toezicht), is veel sneller gebeurd dan de twee maanden die Noord-Korea aanvankelijk had genoemd. De Noordkoreanen hebben het IAEA-inspectieteam ter plaatse niet toegestaan monsters te nemen van de afgewerkte brandstof. Het IAEA zei daarom vorige week de controle over de vervanging van het uranium en het eventuele winnen van vrijgekomen plutonium kwijt te zijn. (AP, Reuter)