Beurskoers Akzo Nobel lager door vezel-affaire in VS

AMSTERDAM, 8 JUNI. Het aandeel Akzo Nobel is vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs onder druk gekomen door de 'Twaron-affaire' in de Verenigde Staten. De koers stond rondom het middaguur 1,20 lager op 205,80 gulden.

AMSTERDAM De onafhankelijke Amerikaanse commissie voor internationale handel (ITC) vindt dat Akzo Nobel de aramidevezel Twaron dumpt in de VS en dat de heffing op de invoer moet gehandhaafd. Begin mei bepaalde het ministerie van economische zaken dat op de invoer van Twaron in de VS met terugwerkende kracht van 16 december 1993 een heffing van 55,84 procent van de waarde moet worden betaald wegens dumping. De koers dook vanmorgen na de opening van de beurs met 1,90 tot een diepste punt van 205,80 gulden en krabbelde tegen de middag weer een beetje overeind.

Unilever herstelde zich vanmorgen enigszins van de schade die het aandeel heeft opgelopen door het wasmiddel Omo Power. De koers steeg met 2,20 gulden tot 192,50 gulden, nadat een Brits effectenhuis een koopadvies had afgegeven. Unilever is een advertentie-campagne begonnen om te melden dat de samenstelling van het wasmiddel is veranderd. De afgelopen dagen is de koers fors gedaald, nadat onderzoeken door TNO en concurrent Procter & Gamble hadden aangetoond dat de mangaan-technologie in Omo Power het gewassen textiel extreem doet slijten. Handelaren verwachten dat de koers van Unilever de komende dagen de vanmorgen onderbroken daling zal hervatten.

De aandelenkoersen op de beurs lieten weinig bijzonders zien. De AEX-index van de 25 meest actieve fondsen stond in de ochtenduren wat lager, maar steeg tegen het middaguur door een herstel in Londen met een half punt tot 405,76 punten.

Uitgever VNU kwam verrassend voor de dag met 3,80 winst op 174 gulden. Elsevier won 0,70 op 164,90 gulden. Wolters Kluwer was evenwel 0,60 lager op 110,90 gulden. Een bovennormale afwijking gaf Koninklijke Olie te zien met 1,10 verlies op 195,70 gulden. Verder bleven de afwijkingen bij de hoofdfondsen binnen nauwe grenzen.

NEW YORK De effectenbeurs van New York moest gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag verlies incasseren. Al van meet af aan zat de Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen in de min. De index sloot 12,61 punten punten lager op 3755,91.

De handel in obligaties was flauw. De beursbarometer stond nog onder invloed van de neergaande lijn die maandag op de valreep intrad en de Dow Jones drukte. Dat tastte het vertrouwen bij veel handelaren aan. De obligaties waren daarvan gisteren de dupe, en die sleepten de aandelenkoersen mee naar beneden.

Er werd vooral gehandeld in stukken van elektriciteitsbedrijven zoals Pennsylvania Power and Light, die als een relatief “veilige haven” gewild zijn in een onzekere markt. Daar komt bij dat deze aandelen een “koopje” zijn.

De dollar ging bijna mee omlaag. De greenback sloot in New York op 1,8680 gulden tegen een koers van 1,8725 gulden aan het einde van de handel van maandag. De Amerikaanse handelsgezant Mickey Kantor drukte de koers met harde uitlatingen aan het adres van Japan dat het optimisme op de valutamarkt over de uitkomst van de vorige maand weer hervatte handelsbesprekingen dempte. In Amsterdam sloot de munteenheid nog op 1,8705 gulden.

TOKIO De effectenbeurs in Tokyo sloot evenals gisteren hoger. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 219,24 punten ofwel 1 procent tot 21.261,95 en kwam daarmee op het hoogste niveau sinds maart 1992.