Angst voor het ja-woord is soms gerechtvaardigd

So I Married an Axe Murderer. Regie: Thomas Schlamme. Met: Mike Myers, Nancy Travis, Anthony LaPaglia, Amanda Plummer. Uitgebracht op huurvideo door Columbia Tristar.

Mike Myers is een populaire komiek van de Saturday Night Live shows, maar sinds het succes van de speelfilm Wayne's World is Mike Myers ook een filmster. En voor filmsterren moet werk gevonden worden, anders liggen ze braak en dat vindt hun agent zonde. En dus vervult Mike Myers de hoofdrol in de komedie So I Married an Axe Murderer, een niemandalletje over de angst voor het ja-woord. Want zeg nou zelf - als je met iemand trouwt, je hebt toch nooit een idee hoe die zich zal ontpoppen? Tenminste, zo is het blijkbaar in de VS, want op het vanzelfsprekende van deze angst speculeert deze in alle opzichten voor de Amerikaanse kids gemaakte film.

Mike Myers speelt een naïeve jongen die tot nu toe geen vriendin naar het altaar durfde te begeleiden, omdat hij altijd op het laatste moment onraad vermoedde. Je lijkt wel paranoïde, verwijt zijn beste vriend hem en wanneer hij weer een vriendinnetje heeft veroverd, houdt hij zich aan zijn besluit hij om geen gehoor te geven aan eventuele argwaan, zelfs wanneer de aanwijzigingen zich opstapelen dat zij weleens de seriemoordenares zou kunnen zijn die een spoor van dode echtgenoten achter zich liet, vermoord tijdens de huwelijksreis.

So I Married an Axe Murderer is meer een zoetelijke romance dan een thriller en van horror is al helemaal geen sprake. Wel van een voorspelbaar patroon van komisch bedoelde misverstanden. Mike Myers laat zich kennen als een zeer beperkt acteur die niet meer in huis heeft dan de mogelijkheid om een afgezwakte versie weg te geven van Wayne en zijn grollen. Alles zit erin, maar onuitzinnig: de woordgrapjes, de kinderlijke meligheid, de hartstocht voor 'mega-babes' en de liefde voor de alles plettende popmuziek uit de jaren zeventig (The Bay City Rollers, Rod Stewart, Mud) en het genieten van de bijbehorende, aanstekelijk duffe songteksten. Maar de kenner mist maatje Garth (Dana Carvey) en zonder de extremiteiten van Wayne's World is er hooguit af en toe een aardig grapje te genieten.

    • Joyce Roodnat