Amerikaans tekort met Japan is 'leugen'

TOKIO, 8 JUNI. Bill Totten heeft het aan de stok met Bill Clinton. De Amerikaan Bill Totten woont in Japan en is directeur van Ashisuto, een handelshuis in computer software. Hij beschuldigt in de Japanse media regelmatig zijn naamgenoot van zwendel, fraude en oplichterij. De Verenigde Staten hebben een handelsprobleem met Japan? Een leugen, zegt Totten. Japan koopt evenveel Amerikaanse produkten als de VS Japanse produkten kopen. Per hoofd van de bevolking koopt Japan zelfs twee keer zoveel.

Als Bill Clinton het heeft over de 60 miljard dollar die de Amerika meer importeert uit Japan dan exporteert naar Japan, dan praat hij volgens Bill Totten alleen over de produkten die in Amerika worden gemaakt. Hij zwijgt over de produkten van Coca Cola, Pepsi, Levis, Wrangler, Reebok, Nike, IBM, Intel, Motorola, Schick, Gilette, Budweiser, Kodak, Kellogg, Caterpillar, Dupont, Wilson, Prince en Apple die niet in de Verenigde Staten, maar elders in de wereld worden gemaakt, tot in Amerikaanse vestigingen in Japan toe.

Ja, zegt hij, Japan verkocht vorig jaar inderdaad voor 60 miljard dollar meer aan de VS dan de VS aan Japan verkochten. Maar op zijn beurt zette Amerika in Japan voor 60 miljard dollar meer aan produkten af die buiten de VS worden gemaakt dan Japan in de VS aan produkten afzette die buiten Japan worden gemaakt. Totten: er bestaat dus helemaal geen Amerikaans handelstekort met Japan.

Tottens tirade tegen Bill Clinton is voor de Japanse media geliefde kost. Vandaag vulde hij de gastrubriek in de serieuze The Japan Times. Hij beschuldigt daarin de Amerikaanse industrie van export van banen. Dat is volgens hem de reden dat in de VS nog maar vijftien procent van alle werknemers werkt in de industrie, minder dan in alle fast food restaurants in de VS waar de lonen lager zijn. Totten: supermarktketen Walmart heeft in Amerika meer mensen in dienst dan General Motors, Ford en Chrysler samen. Zolang Amerikaanse bedrijven doorgaan op zo'n grote schaal banen te exporteren, zijn de (kortgeleden hervatte) handelsbesprekingen tussen Japan en de VS een grap, zegt Totten, een slechte grap, ten koste van de Amerikaanse burgers. De Japanse lezer zal hem niet tegenspreken.