Vaticaanse aantijging verbijstert Kooijmans

DEN HAAG, 7 JUNI. Minister Kooijmans van buitenlandse zaken is verbijsterd over een artikel in de Vaticaanse krant Osservatore Romano, waarin wordt gezegd dat de nieuwe Nederlandse euthanasiewet kan leiden tot een nieuwe holocaust en een periode van volkerenmoord.

Kooijmans zei gisteravond op een CDA-partijbijeenkomst in Hilversum dat het “een ongenuanceerde manier van benaderen is van deze moeilijke problematiek. Ik vind het verbijsterend dat het Vaticaan, nadat wij het zo goed geïnformeerd hebben, toch tot deze tendentieuze vergelijking komt.” Kooijmans zei dat hij zich nog beraadt of hij opnieuw na de aanvallen vorig jaar in de Osservatore op het Nederlandse beleid de nuntius van het Vaticaan in Nederland, mgr. Lemaître, zal ontbieden. “Het Vaticaan kent ons standpunt”, aldus de minister.

Nuntius Lemaître wil geen commentaar geven, maar wil eerst de tekst zien in de Vaticaanse krant zien en de plaats waar het stuk is afgedrukt. Hij weet nog niet of het artikel van Concetti een officieel standpunt inhoudt van het Vaticaan. Moraaltheoloog Concetti schreef dit weekeinde in de Vaticaanse krant dat “het paradoxaal is dat het niet de gehate gaskamers en geweren zijn die doden, maar artsen en de medische staf”.

Al eerder had een Vaticaanse medewerker mgr. Elio Sgreccia, secretaris van de pauselijke raad voor het gezin, het Nederlandse wetsvoorstel veroordeeld als 'slecht en immoreel'. De toenmalige minister Hirsch Ballin van justitie kreeg daarop twee minuten zendtijd op Radio Vaticana om het Nederlandse standpunt toe te lichten.