Totale uitverkoop; waarde geprivatiseerde bedrijven als percentage BNP 1988-1993

rafiek: Twaalf jaar geleden verkocht de Britse regering het staatsbedrijf Amersham, waarmee ze het startschot gaf voor een mondiale privatiseringsgolf.

De laatste zes jaar heeft Nieuw Zeeland relatief de grootste uitverkoop van staatsbedrijven gehouden. Van 1988 tot en met 1993 verkocht de Nieuwzeelandse regering maar liefst ter waarde van 7,7 miljard dollar aan bedrijven. Dit is ruim 3 procent van het Nieuwzeelandse bruto nationaal produkt in die zes jaar. De Engelsen deden in dezelfde periode bedrijven ter waarde van bijna 1 procent van hun BNP van de hand. Nederland komt niet verder dan een schamele 0,18 procent, aldus cijfers van het Britse blad Privatization International. Met de beursgang van Koninklijke PTT Nederland privatiseert Nederland in één keer meer dan in de vorige zes jaar bij elkaar.

    • Niek den Tex