Sara Lee schrapt ruim 8000 banen

NEW YORK, 7 JUNI. Bij de Amerikaanse kleding- en levensmiddelengigant Sara Lee/DE verdwijnen binnenkort ongeveer 8300 van de 138.000 banen bij een grootscheepse reorganisatie. Voor de Nederlandse dochter Douwe Egberts zullen de gevolgen van de sanering volgens Sara Lee 'minimaal' zijn.

Sara Lee heeft gisteren een operatie aangekondigd om de algehele efficiëntie, produktiviteit en concurrentiepositie te verbeteren. In het boekjaar 1997/1998 moet dat een besparing van 250 miljoen dollar (450 miljoen gulden) opleveren. “Op een moment dat Sara Lee sterk is en koers zet naar een volgend recordjaar moeten we de focus op onze kernactiviteiten intensiveren”, aldus topman John Bryan. De kosten van de operatie van 732 miljoen dollar (ongeveer 1,3 miljard gulden) worden in het vierde kwartaal van het eind juni aflopende boekjaar genomen en zullen de netto winst tot ongeveer 300 miljoen dollar beperken.

Van de vier produktgroepen wordt de sector Persoonlijke Produkten (panty's, ondergoed, vrijetijdskleding) het hardst getroffen. Sara Lee zal de produktie verhuizen naar goedkopere landen. De capaciteit van panty's-, sokken- en ondergoedproduktie wordt met 5 tot 10 procent verminderd. De fabricage van sportieve kleding (sweatshirts en trainingsbroeken) wordt met ongeveer 15 procent gereduceerd.

Sara Lee heeft vier divisies: verpakt voedsel (bakkersprodukten, vleeswaren), koffie en kruidenierswaren (Douwe Egberts, Pickwick), persoonlijke produkten en huishoudelijke verzorgingsprodukten (schoenpoets, huidverzorgingsprodukten). Het bedrijf had in het boekjaar 1992/1993 een omzet van 14,58 miljard dollar en een winst van 704 miljoen. De omzetresultaten over de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn elk hoger dan ooit en de totale jaaromzet komt waarschijnlijk uit boven de 15 miljard dollar.

De sector persoonlijke produkten die het hardst wordt getroffen, is ook een van de belangrijkste voor de winst van het bedrijf. Vorig jaar maakte die sector 42 procent uit van de omzet en leverde het 46 procent van de nettowinst. De winst was echter aan het dalen over de eerste negen maanden van 1994 met bijna 8 procent. “De problemen deden zich vooral in Europa voor”, aldus een analist. Volgens analisten heeft Sara Lee daar te snel en te gretig uitgebreid.

Het bedrijf wil vooralsnog niet in details treden over welke fabrieken zullen worden getroffen. De koffiesector wordt waarschijnlijk met rust gelaten.

    • Lucas Ligtenberg