Reisbalans Nederland 8 mld negatief

DEN HAAG, 7 JUNI. De toerismebalans voor Nederland bereikt dit jaar een recordtekort van 8 miljard gulden. Het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBT) verwacht dat Nederlanders 17 miljard gulden in het buitenland besteden, terwijl buitenlandse toeristen slechts 9 miljard in Nederlandse kassa's brengen.

Vorig jaar bedroeg het tekort 7,9 miljard en in 1992 was dat 7,6 miljard. Nederlanders zijn nu eenmaal een reislustig volk dat graag in het buitenland vertoeft, verklaart het NBT het grote tekort. “De toerismebalans is structureel negatief.” Een woordvoerder wijst er daarbij op dat de uitgaven van buitenlandse toeristen in Nederland tussen 1983 en 1992 van 4,5 naar 9,1 miljard stegen.

Ook de harde Nederlandse gulden is een van de oorzaken van wat officieel de negatieve reisverkeersbalans heet. De laatste twee jaar zijn volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) landen als Spanje en Italië 15 procent goedkoper geworden voor de Nederlandse toerist. Groot-Brittannië werd 9 procent goedkoper, maar België (5 procent), Frankrijk (2 procent) en Griekenland (2 procent) werden duurder.

Het NBT verwacht dat het wegebben van de recessie positieve gevolgen zal hebben voor de toeristische trek naar Nedreland. “Nu de economieën van de VS en Groot-Brittannië weer duidelijk beter draaien, zie je hier ook weer een toename aan Amerikanen en Britten.” Nederland staat volgens het bureau nog steeds bekend als een vrij goedkoop vakantieland.

De cijfers van De Nederlandsche Bank verschillen overigens sterk met gegevens van verkeersbureaus van de genoemde landen. Zo meldden de bureaus van Spanje en Italië dat hun land de laatste twee jaar 28 procent goedkoper was geworden voor de Nederlandse toerist. Het bureau van Groot-Brittannië meldde 15 procent; bij het Griekse verkeersbureau was dit cijfer onbekend, terwijl de Belgen verklaarden dat de prijzen voor de Nederlanders gelijk waren gebleven. Een woordvoerder van de Nerdelandse centrale bank vermoedt dat deze bureaus alleen het percentage van de devaluaties van hun munten hebben genoemd, en niet hebben gekeken naar de prijsontwikkeling in hun land. (ANP)