Prognoses voor economische groei hoger

PARIJS, 7 JUNI. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft haar prognoses voor de groei in de rijke industriële wereld naar boven bijgesteld. De economische groei in de 25 lidstaten zal dit jaar 2,6 procent bedragen en volgend jaar 2,9 procent. In december ging de OESO nog uit van respectievelijk 2,1 en 2,7 procent. Vorige maand lekten al de voorlopige voorspellingen uit.

De prognoses van de OESO komen vrijwel overeen met die van het Internationale Monetaire Fonds (IMF).

De bijstelling in de prognoses is voor het grootste deel gebaseerd op de positieve ontwikkelingen in de Verenigde Staten. De OESO gaat ervan uit dat de Amerikaanse economie dit jaar met 4 procent zal groeien, nadat eind vorig jaar nog een groei van 3,1 procent was voorspeld. Volgend jaar zal de groei in de VS 3,0 procent bedragen, nadat eerder 2,7 procent was berekend.

De bijstelling van de groeicijfers is het kleinst voor Japan. Het land, dat uit een diepe crisis komt, kan dit jaar rekenen op een groei van 0,8 procent (eerder was gerekend op 0,5 procent). Volgend jaar is het herstel sterker: 2,7 procent (eerder was gerekend op 2,3 procent).

De voorspelling voor Duitsland is aanzienlijk opgeschroefd. Voor dit jaar gaat de OESO uit van een groei van 1,8 procent, volgend jaar zou op 2,6 procent kunnen worden gerekend. Eerder was uitgegaan van respectievelijk 0,8 en 2,2 procent. De OESO-prognose voor Duitsland ligt duidelijk hoger dan die welke het IMF eind april presenteerde: respectievelijk 0,9 en 2,1 procent.

De inflatie in Europa zal dalen van 3,6 procent in 1993 tot 2,9 procent dit jaar. In de VS verwacht de OESO dat de inflatie volgend jaar zal oplopen van 2,1 procent (in de eerste helft van dit jaar) tot 3,1 procent. De werkloosheid in de VS daalt volgend jaar van 6,3 naar 5,8 procent, terwijl die in de Europese OESO-landen oploopt van 11,7 naar 11,8 procent. (AP, Reuter)