NIPO: CDA verliest bij Europese verkiezingen

DEN HAAG, 7 JUNI. Het CDA wordt de verliezer bij de Europese verkiezingen van aanstaande donderdag en andere partijen winnen of blijven gelijk. Volgens de prognose van het onderzoeksbureau NIPO, die vandaag wordt gepresenteerd, gaat het CDA van tien naar acht zetels.

Nederland heeft in het Europees Parlement 31 zetels te verdelen, bij de vorige verkiezingen waren dat er nog 25 zetels. De nieuwe zetelverdeling vertekent op die manier winst of verlies maar er is wel een “duidelijke trend” zichtbaar. Volgens de NIPO enquête blijft de PvdA op acht zetels staan, gaat D66 van één naar vijf zetels, en de VVD van drie naar zes. GroenLinks blijft op twee en de combinatie SGP/RPF/GPV gaat van een naar twee zetels. Over de opkomst heeft het NIPO geen prognose gedaan. De Europese verkiezingen zijn in Nederland donderdag maar in de meeste andere lidstaten wordt zondag gestemd.

Als de prognose wordt omgerekend in Tweede-Kamerzetels gaat het CDA van 34 naar 30 zetels. Het verlies is daarmee nog groter dan de twintig zetels die het CDA bij de Kamerverkiezingen van 3 mei verloor. De PvdA blijft gelijk op 37 en de VVD gaat van 31 naar 30, terwijl D66 stijgt van 24 naar 26 zetels. De partijen die nu onderhandelen over een 'paarse coalitie' zien daarvan volgens de prognoses geen weerslag bij de kiezers. Alleen de VVD heeft verhoudingsgewijs met een licht verlies te maken.

GroenLinks, dat bij de Kamerverkiezingen een zetel verloor en op vijf uitkwam, zou omgerekend zeven zetels halen. Na de Kamerverkiezingen trad lijsttrekker Brouwer af en besloot mede-lijsttrekker Rabbae fractielid te blijven. Het Kamerlid P. Rosenmöller leidt nu de fractie.

Bij de Kamerverkiezingen van 3 mei kwamen SGP/RPF/GPV samen op zeven zetels, maar zouden volgens de voorspellingen op tien zetels komen.