N-Korea weigert inspecties van VN

WENEN / NEW YORK, 7 JUNI. Noord-Korea heeft de Verenigde Naties vandaag laten weten “nooit” inspecties te zullen toestaan van twee opslagplaatsen van nucleair afval, waar nagegaan zou kunnen worden of het land inderdaad bezig is met de produktie van een eigen kernwapen.

Yun Ho Jin, de Noordkoreaanse vertegenwoordiger bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van de VN in Wenen zei dat zijn land “een duidelijke en onveranderlijke opstelling” inneemt op dit punt: “We zullen nooit inspectie accepteren op deze twee plaatsen.” Yun, die tevens ambassaderaad op de Noordkoreaanse ambassade in Oostenrijk is, gaf als reden dat het IAEA de twee opslagplaatsen op het spoor is gekomen via Amerikaanse spionagefoto's die door satellieten zijn genomen en dat ze daarom niet onder de overeenkomst met de VN vallen.

Het IAEA liet vorige week weten de controle over het Noordkoreaanse nucleaire programma kwijt te zijn. Inspecteurs van het IAEA in Noord-Korea mochten bij de vervanging van de uraniumstaven in de kerncentrale van Yongbyon geen proeven nemen. De VN-organisatie vroeg om deze reden een uitspraak van de Veiligheidsraad. De VN zijn er niet langer zeker van dat communistisch Noord-Korea alleen op vreedzame wijze nucleair onderzoek doet, zoals het land zelf zegt. De Amerikanen verdenken Pyongyang ervan bezig te zijn een kernbom te maken.

Noord-Korea heeft vandaag verder in een brief aan het IAEA andermaal gedreigd het Nonproliferatie Verdrag (NPV) op te zeggen. Vorig jaar maart dreigde Pyongyang hier ook al mee, maar het land schortte zijn beslissing onder internationale druk op.

Intussen zouden China en Rusland internationale sancties tegen Noord-Korea, zoals voorgesteld door de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea, niet meer willen blokkeren. Dat heeft de Zuidkoreaanse minister van buitenlandse zaken, Han Sung Joo, gisteren in New York gezegd.

Han voerde overleg met verscheidene VN-ambassadeurs van de vijftien leden van de Veiligheidsraad. “Ik verwacht niet dat Peking werkelijk in de weg zal staan van de oplossing van dit probleem”, zei Han na afloop van zijn besprekingen. Over de Russen zei hij : “Zij bevinden zich duidelijk aan boord.” De Verenigde Staten en hun Aziatische bondgenoten Zuid-Korea en Japan zijn voorstander van strafmaatregelen.

China, de laatste grote bondgenoot van Noord-Korea, verwierp tot nu toe steeds het nemen van sancties tegen Pyongyang, uit vrees dat strafmaatregelen de stalinistische leider van Noord-Korea, Kim Il Sung, verder zou isoleren en tot een wanhoopsdaad zou kunnen brengen. Peking heeft de lezing van Zuid-Korea over een wijziging van zijn standpunt nog niet bevestigd. (AP, Reuter)