Komende EU-voorzitters zijn het eens; Coördinatie van beleid Bonn, Madrid, Parijs

SCHWERIN, 7 JUNI. Duitsland en Spanje zijn voorstander van nauwe samenwerking met Frankrijk wat betreft de coördinatie van het EU-beleid in de komende anderhalf jaar. Deze drie landen bekleden dan achter elkaar het EU-voorzitterschap.

Dat hebben de Duitse bondskanselier, Helmut Kohl, en de Spaanse premier, Felipe Gonzalez, gezegd na besprekingen in het Duitse Schwerin.

Duitsland neemt het EU-voorzitterschap op 1 juli over van Griekenland. Op 1 januari volgend jaar is Frankrijk aan de beurt, op 1 juli volgend jaar gevolgd door Spanje.

“Wij willen een nauwe samenwerking tussen onze drie presidentschappen, zoals die waarvan we hebben gesproken tijdens de Frans-Duitse top vorige week in Mulhouse”, aldus de woordvoerder van bondskanselier Kohl, Dieter Vogel. Duitsland neemt op 1 juli het voorzitterschap van de Europese Unie over van Griekenland. Op 1 januari 1995 wordt Frankrijk voor een half jaar voorzitter, op 1 juli is Spanje aan de beurt.

De besprekingen in Schwerin, waaraan werd deelgenomen door de ministers van buitenlandse zaken, industrie en defensie, kenmerkten zich door een grote overeenstemming in gezichtspunten, aldus Vogel en zijn Spaanse collega, Miguel Gil.

Volgens Kohl steunen de Spanjaarden de beleidspunten waarover hij en de Franse president Mitterrand het onlangs in Mulhouse eens zijn geworden. Het gaat daarbij om de opstelling van een gemeenschappelijk veiligheidsbeleid, de ontwikkeling van het Middellandse-Zeegebied, de bestrijding van de handel in drugs, het coördineren van het beleid ten aanzien van vluchtelingen en de bestrijding van geweld van ultra-rechtse groepen.

De Duitse minister van buitenlandse zaken, Kinkel, heeft zijn Spaanse ambtgenoot in Schwerin gevraagd om de steun van diens land bij de kandidatuur van Bonn voor het hoofdkwartier van de Wereldhandelsorganisatie WTO. (Reuter, AP, AFP)