Jeugd houdt stand in Giro

ROTTERDAM, 7 JUNI. De gevestigde orde moet het in de wielerronde van Italië afleggen tegen de jeugd. Niet Miguel Indurain, Gianni Bugno en Claudio Chiappucci voeren het commando, maar de net 24-jarige Evgeny Berzin en zijn leeftijdgenoot Marco Pantani, sinds afgelopen weekeinde de verrassing van de Giro.

Zes dagen voor het einde van de tocht door Italië, Slovenië en Oostenrijk lijkt het erop dat de gerenommeerde namen genoegen dienen te nemen met een plaats op het tweede plan. Gisteren verdedigden de Rus Berzin en de Italiaan Pantana hun topposities met succes. In de rit van Sondrio naar Stradella over 220 kilometer, gewonnen door Maximilian Sciandri, finishte het tweetal in een groep van 44 man die één seconde achterstand had op Sciandri en diens Italiaanse landgenoot Fontanelli.

Niet bekend

Sciandri liet gisteren drie kilometer voor het einde van de etappe het peloton in de steek. Fontanelli was de enige die hem volgde. Meer ook niet. De Italiaan boekte zijn tweede overwinning van dit seizoen.

Laurent Dufaux won gisteren de Dauphiné Libéré. Zoals verwacht bleef de Zwitser in de tocht rond Chambéry gemakkelijk overeind. Ook in 1993 was hij eerste in de Franse rittenkoers. De etappezege ging naar Chris Boardman. De Britse tijdrijder, die al twee races tegen de klok van de Dauphiné op zijn naam heeft staan, reed een solo. Het was voor het eerst dat de Brit sinds zijn profdebuut verleden jaar augustus een 'gewone' etappe op zijn naam bracht. “Dit is een mooie dag”, zei de voormalige werelduurrecordhouder. “Ik heb vandaag bewezen dat ik meer kan dan alleen tijdrijden.” Dat weet zijn ploegleider Legaeay inmiddels ook. Hij overweegt serieus de Brit op te nemen in de selectie van Gan voor de Ronde van Frankrijk. (ANP/AFP)