Hutu's uit Rwanda massaal op de vlucht voor Tutsi-rebellen

RUHANGO - Vluchtelingen uit Kigali, de hoofdstad van de door een bloedige burgeroorlog geteisterde Middenafrikaanse staat Rwanda, in een noodhospitaal in Ruhango, 45 kilometer ten zuidwesten van Kigali.

Volgens hulpverleners komen dagelijks gemiddeld twintig tot vijfentwintig mensen in het noodhospitaal, waar ongeveer 2.000 Rwandezen hun toevlucht hebben gezocht, door ziekte en honger om het leven. De opperbevelhebber van de missie van de Verenigde Naties in Rwanda, de Canadese generaal Dallaire, heeft gisteren gewaarschuwd voor de “menselijke vloedgolf” van Hutu's die, op de vlucht voor de Tutsi-rebellen van het Rwandese Patriottische Front (RPF), het zuidwesten van het land overspoelt. Dallaire zei van een “scenario” uit te gaan van twee miljoen ontheemden in Rwanda, maar sloot niet uit dat het aantal ontheemden uiteindelijk tot vier miljoen zal oplopen. Het Rwandese regeringsleger is inmiddels begonnen aan een offensief tegen het RPF. Doel van het offensief zou zijn om de weg van Kigali naar Butare, de op één na grootste stad van Rwanda die zich ten zuidwesten van Kigali bevindt, op het RPF te heroveren. Deze weg viel vorige week na zware gevechten in handen van de Tutsi-rebellen. Vanmorgen werd er hevig gevochten in Kigali. Ook bij Gitarama, vijftig kilometer ten zuidwesten van Kigali waar de uitsluitend uit Hutu-ministers samengestelde interim-regering van Rwanda zetelt, werd vanmorgen zware strijd geleverd. Het RPF zou de stad inmiddels tot op drie kilometer zijn genaderd. De VN-missie in Rwanda, UNAMIR, wordt inmiddels over de weg vanuit Oeganda bevoorraad en niet meer per vliegtuig. De Tutsi-rebellen van het RPF hebben gegarandeerd dat ze hulpkonvooien van de Verenigde Naties die door RPF-gebied trekken, ongemoeid zullen laten. Zondag werd een vliegtuig van de VN bij de landing op het vliegveld van Kigali door regeringstroepen beschoten, waarna de Verenigde Naties besloten om het vliegveld te sluiten. Volgens een woordvoerder van de VN zal het vliegveld pas weer worden opengesteld als de strijdende partijen in Kigali de garantie hebben gegeven dat zij hulpvluchten niet meer zullen beschieten. (Foto AP)