Fusie tussen beurzen A'dam gaat niet door

AMSTERDAM, 7 JUNI. De voorgenomen fusie tussen de Amsterdamse effectenbeurs en de EOE-optiebeurs gaat voorlopig niet door. Een vergadering van de beurzen over het samengaan is gisteravond afgelast, nadat eerder op de dag een gezamenlijk persbericht over het afketsen werd gepubliceerd.

De optiebeurs vindt een samengaan “thans niet gewenst”, omdat de “mogelijke voordelen van een geïntegreerd beleid niet opwegen tegen de nadelen van het verlies van de focus op de eigen markt”. Vorige week woensdag besloot het bestuur van de optiebeurs om zich te concentreren op de ontwikkeling van het nieuwe, geautomatiseerde handelssysteem. “De tijd en de majeure inspanningen die we moeten besteden aan een fusie kunnen we nu beter verleggen naar de ontwikkeling van de eigen markt”, lichtte een woordvoerder toe.

Het bestuur van de effectenbeurs, dat donderdag vergaderde, was niet tegen maar wel “verdeeld” over het samengaan. “Het bestuur heeft geen besluit genomen, maar heeft de voorzitter verzocht om met de voorzitter van de EOE de standpunten over de fusie te evalueren”, zei een beurswoordvoerder. Binnen het beursbestuur zijn de grote banken een voortstander van een juridische versmelting, maar voelen de kleine commissionairs en hoeklieden daarvoor niet veel.

De gezamenlijke commissie van beurs en optiebeurs, de zogenoemde joint executive committee, kreeg vorig jaar april de opdracht om de al lopende gesprekken over samenwerking te intensiveren met als mogelijke uitkomst een fusie. Dit gebeurde onder druk van de grote banken zoals ABN Amro, ING en Rabo, die daarmee een kostenbesparing hoopten te verwezenlijken. De handelssystemen met koersinformatie die beide beurzen in ontwikkeling hebben, hadden samengevoegd kunnen worden. Hetzelfde leek te gelden voor het toezicht, de juridische afdelingen en de behuizing.

Van meet af aan verliep de integratie niet erg vlot. Het adviesbureau McKinsey berekende vorig jaar dat de 'synergie' hooguit 10 miljoen gulden zou opleveren. De kleinere partijen vinden een overgang naar een meer bedrijfsmatige organisatie niet erg aantrekkelijk, omdat daarin de grote marktpartijen overeenkomstig hun omvang meer te vertellen zouden krijgen.

De gezamenlijke commisssie van de beurzen blijft wel doorgaan met het onderzoek naar een operationele samenwerking.