Eigen Huis: makelaars nog steeds in een kartel

ROTTERDAM, 7 JUNI. De Economische Controle Dienst houdt de makelaarsbranche 'scherp in de gaten'. De woningmakelaars van de NVM zouden mogelijk de Wet Economische Mededinging overtreden.

Dit heeft Economische Zaken vanochtend desgevraagd meegedeeld nadat de Vereniging Eigen Huis te Amersfoort, die de belangen behartigt van eigen woningbezitters, alarm had geslagen. De vereniging krijgt talrijke berichten van leden waaruit blijkt dat de makelaars nog steeds onderling de tarieven afspreken, hoewel dit sinds 1 februari verboden is.

Een woordvoerder van de vereniging zei vanochtend dat er een onderzoek is ingesteld om gerichte klachten naar het ministerie te sturen. De tarieven van de makelaarsorganisatie NVM, die zeventig procent van de woningmakelaars verenigt, zijn na het verbod veranderd in 'adviestarieven'. De NVM adviseert makelaars bij aan- of verkoop van courante woningen 1,85 procent courtage te vragen.

Een woordvoerder van de NVM zegt dat de makelaardij al bij het loslaten van de courtageprijzen voorspelde dat er niet veel zou veranderen. “Wij menen dat er steeds sprake is geweest van marktconforme tarieven. Eigen Huis hoopt natuurlijk dat de tarieven dalen, maar als dat gebeurt kan de kwaliteit van de dienstverlening ook dalen.”