Drie doden bij ongeluk met bus nabij Katowice

DEN HAAG, 7 JUNI. Bij een ongeluk met een Nederlandse bus in de buurt van Katowice nabij de Pools-Tsjechische grens zijn gisteren drie mensen om het leven gekomen en 14 mensen gewond geraakt.

De 31 inzittenden van de bus, afkomstig uit het Brabantse plaatsje Son en Breugel, waren met speciale voedingsmiddelen op weg waren naar Poolse jongeren die lijden aan de stofwisselingsziekte PKU. Hierbij is een speciaal dieet noodzakelijk. De inzittenden zijn leden van de organisatie Mensen voor Mensen.

De alarmcentrale SOS International heeft gisteren een medisch team van twee hulpverleners, twee gespecialiseerde artsen en een psycholoog naar Katowice gestuurd. Zij hebben inmiddels vastgesteld dat alle gewonden terug naar Nederland kunnen worden gestuurd. Volgens burgemeester W. Urlings van Son blijkt het letsel van de meeste gewonden mee te vallen. SOS International zou hen vanmiddag nog naar Nederland trachten te repatriëren.

In Son is gisteren een crisiscentrum geopend in het plaatselijke theater. Doordat de reisleider een lijst van inzittenden en contactpersonen had achtergelaten, kon de gemeente snel alle familieleden van het ongeluk op de hoogte stellen. Slechte verbindingen met Polen zorgden er voor dat familieleden van de dodelijke slachtoffers pas gisteravond laat op de hoogte worden gesteld. Ruim twintig inzittenden wonen in dezelfde straat in Breugel. Het zijn de leden van het muziekgezelschap Los Geinos, dat jaren geleden is ontstaan uit een buurtvereniging.

De oorzaak van het ongeval staat nog niet vast. Volgens de Poolse politie is de bus door een combinatie van een glad wegdek door regen en een te hoge snelheid in een slip geraakt. De chauffeur, die licht aan een arm gewond raakt, is meegenomen voor verhoor. Reisleider W. van de Boogaard meldde gisteren dat de chauffeur de macht over het stuur is kwijtgeraakt.

Volgens de reizigers reed de bus niet te hard. “Het regende, we daalden net een heuvel af en ik voelde dat de bus aan de achterkant begon te zwaaien”, zei mevr. H. Gevers, voorzitster van de stichting Mensen voor Mensen gisteren over het ongeluk. “Ik dacht aan aquaplaning, anderen zeiden dat er spoorvorming was in het asfalt. Ik zag de chauffeur in de spiegel, ik hoorde hem 'shit' roepen, we raakten de middenberm en pal daarna was het gebeurd.”

Poolse burgers staken volgens Gevers snel de helpende hand toe. Toen de politie arriveerde raakte deze in paniek. “Het was ook zo'n ravage.” Uiteindelijk moest de brandweer eraan te pas komen om een aantal reizigers dat beklemd zat tussen de wrakstukken los te snijden. Dat was het ergst voor de partners van de drie slachtoffers. Die hebben hun geliefden klem zien zitten. Ik denk dat ze nog lang beelden hebben van de beknelde lichamen”, aldus Gevers. De partners zijn in het ziekenhuis opgenomen. “Ze krijgen valium. Om de vijf minuten komen bij hen de beelden terug. En de emoties en de tranen.”