Dalende koers Unilever drukt beursstemming

AMSTERDAM, 7 JUNI. De rel rond Omo Power sleurde het aandeel Unilever vanmorgen verder naar beneden. In het kielzog van de beursgigant daalden ook de andere koersen op de Amsterdamse effectenbeurs.

AMSTERDAM Een paar uitzonderingen, zoals ING, KLM en KNP BT boden licht tegenwicht, maar de AEX-index daalde toch met 1,16 punt tot 406,19 punten.

Unilever, dat gisteren sloot op 191 gulden, was omstreeks het middaguur 2,30 gulden gedaald. “Als gevolg van de blunder met het wasmiddel Omo keert het sentiment zich steeds meer tegen de Unilever-aandelen. Men is bang voor een kolossale strop die de winst zal drukken. Daarom wenden steeds meer beleggers zich van Unilever af. Vraag is er nauwelijks zodat de koers verder doorbuigt”, aldus een handelaar.

De dalingen bij de andere hoofdfondsen werden hoofdzakelijk veroorzaakt door de opnieuw inzakkende obligatiemarkt. Daar kwamen verliezen van ruim een kwart punt voor, met uitschieters tot 0,4 punt zoals bij de 7,5 procent staatslening 1993/2003.

Koninklijke Olie was 1,40 gulden lager op 198 gulden en Elsevier liet 80 cent liggen op 165,20 gulden. Voor het overige bleven de verliezen voor de hoofdfondsen beperkt tot 1 gulden of nog minder. Winst was er onder andere voor KLM, dat 0,70 gulden kon herstellen op 49,70 gulden. Bankverzekeraar ING lag een halve gulden beter op 80,60 gulden. Ook het papierfonds KNP BT boekte twee kwartjes vooruitgang op 48,20 gulden.

Op de lokale markt zette Pirelli de verbetering voort door 0,30 gulden te stijgen naar 16,80 gulden. HBG was 2 gulden beter op 319 gulden en voor Wegener werd 1 gulden meer neergeteld op 112 gulden.

Op de nog steeds bestaande parallelmarkt klom Rood Testhouse 0,20 naar 3,90 gulden. De Drie Electronics werd 0,50 gulden meer waard op 15,10 gulden. Lager daarentegen was Simac met 0,40 gulden verlies op 14,80 gulden. Satcom raakte twee dubbeltjes kwijt op 9,80 gulden en Neways een dubbeltje op 10,30 gulden.

De Amerikaanse dollar blijft stijgen. In Amsterdam werd vanmiddag een koers opgegeven van 1,8740 gulden na een koers van 1,8710 gulden aan het eind van de handel gisteren. Net als gisteren was er maar weinig waaraan de handelaren houvast hadden. De ontwikkelingen die de dollar de laatste tijd omhoog haalden, zoals de spanningen rond de nucleaire installaties in Noord-Korea, gingen ook vandaag door.

NEW YORK Het leek er gisteren op dat de effectenbeurs van New York de stijgende lijn die Wall Street eind vorige week te pakken had zou doorzetten met dubbele cijfers. Die vlieger ging echter niet op. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen sloot 3,70 punten lager op 3768,52. Er werden 251 miljoen aandelen verhandeld.

De Dow Jones steeg aanvankelijk met meer dan 20 punten dank zij de goed draaiende obligaties, en dus zaten ook de aandelenkoersen in de lift. Daar kwam echter de klad in door verkopen. General Motors, Sears en Chevron verloren daardoor een dollar en drukten in het laatste uur van de handel de beursbarometer zo omlaag.

De obligaties deden het eerst goed, mede op grond van uitlatingen van functionarissen van de 'Fed' dat de inflatie in de VS onder controle is. Daaruit zou kunnen worden afgeleid dat voorlopig, tot augustus, geen renteverhogingen meer in het vat zitten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio boekte een flinke stijging van de aandelenkoersen. De Nikkei-index van de 225 fondsen ging met 316,06 punten omhoog tot 21.042,71 punten. De stijging kwam daarmee uit op 1,5 procent. De daling van 1,1 procent van gisteren werd daarmee ruim goedgemaakt.