Bestand Jemen direct geschonden

ADEN/SANA'A , 7 JUNI. De wapenstilstand in de burgeroorlog tussen Noord- en Zuid-Jemen, die de afgelopen nacht onder druk van de Arabische wereld van kracht werd, is vanmorgen vroeg al weer geschonden. De Noordjemenieten gingen gisteravond akkoord met een resolutie van de Verenigde Naties die opriep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Het militair in het nauw gebrachte zuiden was al akkoord gegaan met het bestand. Om middernacht hielden de vijandelijkheden inderdaad op, maar amper vijf uur later werd een hervatting van de strijd gemeld. Beide landen beschuldigen elkaar met nieuwe beschietingen te zijn begonnen. “Het zijn leugenaars, ze respecteren hun eigen wapenstilstand niet”, zei de zuidelijke kolonel Ali Mohammed Azab nadat Noord-Jemen raket- en artilleriebeschietingen had uitgevoerd op zuidelijke doelen. Zuidelijke vliegtuigen vielen noordelijke troepen aan die eerder waren opgerukt tot in de nabijheid van de zuidelijke hoofdstad Aden. “Dit is een duidelijke schending van de overeenkomst tot een staakt-het-vuren”, zo liet de noordelijke minister Abdel Karim al-Iriani weten. (AP, AFP)