Berlusconi zwaait Italiaans elftal uit

ROME, 7 JUNI. “Als jullie willen winnen, moet je mij even bellen. Ik ben steeds beschikbaar.” Met een reeks kwinkslagen, vermaningen en raadgevingen heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi gisteravond het nationale elftal ontvangen, aan de vooravond van het vertrek naar de Verenigde Staten.

“Voetbal is een metafoor voor het leven”, heeft Berlusconi vaak gezegd en daarom had hij ruim tijd genomen om de azzurri naar het WK uit te zwaaien. Zoals hij als voorzitter van AC Milan voor belangrijke wedstrijden naar het trainingskamp Milanello ging om zijn ploeg moed in te spreken, zo probeerde Berlusconi gisteren Sacchi en zijn pupillen een hart onder de riem te steken met een ontvangst in de sjieke zalen van palazzo Chigi, het Italiaanse Catshuis.

In een feestrede van een half uur hield hij de spelers voor dat zij voor veel jongeren helden zijn en zich bij het WK als ambassadeurs van Italië moeten gedragen. Libero Franco Baresi en trainer Arrigo Sacchi kregen een kus, de rest een hand en een zilveren medaille met daarop palazzo Chigi. Tegen Roberto Baggio, het genie dat Italië naar de finale moet brengen, zei Berlusconi dat hij hem altijd graag bij AC Milan had wilen hebben, maar premier moest worden om hem eindelijk in zijn team te krijgen. Middenvelder Gianfranco Zola prees hij omdat hij daarmee tenminste samen op de foto kon zonder meteen een kop kleiner te zijn. En tegen Tassotti zei Berlusconi dat hij na het WK zijn spaarcenten zou aanspreken om zijn neus recht te helpen zetten.

Bondsvoorzitter Matarrese nodigde Berlusconi uit voor de finale op 17 juli, maar de premier was voorzichtig. Hij heeft al wel een plaats gereserveerd voor de eerste wedstrijd van Italië, maar nog steeds niet besloten of hij echt zal gaan. Voorlopig moeten we bidden, zei hij. Berlusconi zei dat hij zijn twee tantes in het klooster, die hem naar de verkiezingsoverwinning hebben gebeden, had gevraagd zich de komende maand uitsluitend op het voetbal te richten.

    • Marc Leijendekker