AH geeft kopers van Omo Power geld terug

ROTTERDAM, 7 JUNI. Supermarktketen Albert Heijn zal Unilevers omstreden nieuwe wasmiddel Omo Power blijven verkopen maar is bereid consumenten die twijfelen aan de kwaliteit van het produkt schadeloos te stellen.

Van aangebroken pakken Omo Power zal de aankoopprijs worden vergoed als kan worden aangetoond dat het pak bij Albert Heijn is gekocht. Dat heeft Albert Heijn vanochtend bekendgemaakt.

De Consumentenbond heeft gisteren Unilever aangespoord de 'geöptimaliseerde' Omo Power in een gewijzigde verpakking op de markt te brengen om de consument op de nieuwe formulering te wijzen en de beperkingen van het produktduidelijk kenbaar te maken. Maar een woordvoerder van Unilever deelt mee dat voor het aangepaste Omo Power, dat in de loop van de volgende week beschikbaar komt, dezelfde verpakking zal worden gebruikt als nu. Wel zal de aanbeveling dat het wasmiddel ook bij 90 graden kan worden gebruikt worden weggelaten. “Daartoe hadden we al eerder besloten”, aldus Unilever. Bij hoge temperatuur bleek de slijtage aan textiel in het laboratorium het grootst.

De toezegging aan de Consumentenbond dat mogelijke schade aan kleding 'ruimhartig' zal worden vergoed werd vanochtend door Unilever genuanceerd. Het concern gaat daarin niet verder dan het doet met al zijn produkten. Men vergoedt alleen als kan worden bewezen dat de schade door Omo Power is aangericht en daarover kan alleen laboratoriumonderzoek uitsluitsel geven.

Unilever houdt staande dat zijn nieuwe wasmiddel, ook in oude formulering, in de praktijk geen excessieve schade aan wasgoed toebrengt. Het laboratoriumonderzoek dat TNO voor Procter & Gamble uitvoerde zou de prakijk onvoldoende benaderen. “Wij testen onze produkten altijd op 'bevuilde belading', TNO vergeleek de werking van Omo Power en Ariel UItra op schone, nieuwe textiel. Er werd een zekere bevuiling nagebootst met zogeheten Empa-lapjes waarop een standaardbevuiling aanwezig is. Daarvan voegde TNO er maar twee of drie aan het wasgoed toe. Op zijn zachtst gezegd vinden we dat een vreemde keuze.

“Onze ervaring is dat bevuiling een sterk effect heeft op de hoeveelheid peroxyde die ten slotte voor de bleking beschikbaar is en dat vuil van invloed is op de alkaliteit (zuurgraad) die uiteindelijk in het sop ontstaat. Gebruik je schone textiel, dan is de eind-pH ongeveer 10,3 maar in het veld komt de pH vaak niet hoger dan 9,6. Juist in dat gebied treden grote verschillen in verlies aan treksterkte op.”