Woodward in boek: chaos in Witte Huis

WASHINGTON, 6 JUNI. Een nieuw boek van Bob Woodward, de sterverslaggever en adjunct-hoofdredacteur van The Washington Post, schildert president Clinton af als besluiteloos en driftig. The Agenda: Inside the Clinton White House, dat berust op talloze gesprekken met anonieme bronnen uit het Witte Huis, geeft een beeld van chaos in het Witte Huis. Coördinatie door een chef staf ontbreekt. Alleen de vrouw van de president, Hillary Clinton, hakt zo nu en dan de knoop door. Medewerkers met specifieke problemen of onopgeloste kwesties gaan naar haar toe. “De belastingbetaler krijgt er echt twee voor de prijs van één”, aldus Woodward over de Clintons. Woodward onthulde begin jaren zeventig met collega Carl Bernstein het Watergate-schandaal.

Clinton verandert volgens Woodwards boek voortdurend van gedachten over zijn politieke plannen. Zijn getwijfel leidde zelfs tot een ongebruikelijke aanvaring met vice-president Al Gore. “Blijf bij dat verdomde programma”, riep een geërgerde Gore uit, toen Clinton vorig jaar zijn economische plan een mislukking noemde. Clinton lachte daarop en gaf Gore gelijk.

De Washington-veteraan en minister van financiën, Lloyd Bentsen, beschouwt Clinton als de “meest vergaderingsgezinde man, die ooit in Washington is geweest”. Hij heeft Clinton al geadviseerd dat hij niet alle beslissingen moet willen nemen maar ook moet delegeren. De hoeveelheid werk van Clinton ging ten koste van de kwaliteit. “Je denkt zonder slaap te kunnen maar dat kun je niet”, had Bentsen gezegd. Clinton zou hem daarop gelijk hebben gegeven.

Clinton zou zich ook sterk hebben laten coachen door de voorzitter van de Federal Reserve, Alan Greenspan, die hem waarschuwde tegen de reacties van de financiële markten op zijn begrotingsplannen. Sindsdien heeft Clinton sterk rekening gehouden met de reactie van Wall Street. De vier onafhankelijke politieke adviseurs van Clinton hebben daarom sterke kritiek geleverd op het economische beleid van het Witte Huis.

Clintons adviseur George Stephanopoulos krijgt de “ochtendklappen” van de president die dan soms schijnt te razen en te tieren. Medewerker David Gergen was verbaasd toen hij Clinton voor het eerst zag exploderen in het vliegtuig naar Chicago naar aanleiding van een foutje in de organisatie. Hillary heeft haar man door moeilijke politieke perioden geleid. Zij heeft hem in 1991 overreed aan de verkiezingen in 1992 mee te doen. “Ik denk dat je de Democratische kandidaat zult worden en gaat winnen”, had ze gezegd. Volgens Woodward zeiden Clintons vrienden dat hij zonder Hillary “de populairste professor aan de universiteit van Arkansas” zou zijn gebleven.