Weer kritiek Vaticaanse krant op wet euthanasie

ROME, 6 JUNI. In een tweede harde uithaal naar de Nederlandse euthanasiewetgeving heeft de krant van het Vaticaan geschreven dat deze tot een nieuwe periode van volkerenmoord en holocaust kan leiden.

Zaterdag publiceerde de Osservatore Romano een artikel van de theoloog Gino Concetti waarin hij schrijft dat in Nederland euthanasie is gelegaliseerd, al is dat “op een min of meer hypocriete manier gecamoufleerd”.

Met deze euthanasiewet “is de mensheid voortbestemd om nieuwe vreselijke holocausts, andere afschuwelijke volkerenmoorden mee te maken,” schrijft Concetti. “Het doet er niet toe dat de dood uit mededogen wordt veroorzaakt, in geïsoleerde gevallen als daarom wordt verzocht,” vervolgt hij. “Het is paradoxaal dat het niet de gehate gaskamers en geweren zijn die doden, maar artsen en de medische staf.” Concetti verwacht dat mensen in de toekomst een recht op euthanasie gaan claimen zoals ze nu een recht op abortus opeisen. Daarmee kan de Nederlandse wetgeving volgens hem “perverse effecten” krijgen.

In december vorig jaar was de Nederlandse wetgeving in de Osservatore al door mgr. Elio Sgreccia, secretaris van pauselijke raad voor het gezin, veroordeeld als “slecht en immoreel”. Door de pauselijke vertegenwoordiger in Den Haag werd toen verklaard dat de uitspraken van Sgreccia niet het officiële standpunt van het Vaticaan weergaven. Kardinaal Simonis, voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie, noemde de opmerkingen van Sgreccia “betwistbaar”. Wel zei hij van mening te zijn dat de consequenties van de euthanasieregeling “bijzonder ernstig” kunnen zijn.

De toenmalige minister van justitie Hirsch Ballin eiste dat de krant van het Vaticaan hem zou interviewen. De Osservatore legde deze eis naast zich neer met als argument dat de krant nooit interviews afdrukt. Voor de Duitstalige uitzending van Radio Vaticaan, die de minister twee minuten zendtijd ter beschikking stelde, mocht Hirsch Ballin toen de Nederlandse wet toelichten.

    • Marc Leijendekker