VSB-Fonds: vijf jaar steun Rijksmuseum

AMSTERDAM, 6 JUNI. De Stichting VSB-Fonds heeft vandaag bekendgemaakt dat zij de komende vijf jaar het Rijksmuseum in Amsterdam structureel financieel gaat ondersteunen. De steun zal zich richten op restauratieprojecten, zoals de schoonmaak en conservering van de schilderijen Het vrolijk gezelschap en Het St. Nicolaasfeest van Jan Steen, de financiering van zogenoemde 'A-tentoonstellingen', waaronder het aan het eind van dit jaar geplande 'Gebed in Schoonheid' - over privé-devotie -, en op de renovatie van zowel de Eregalerij als de Nachtwachtzaal in het Rijksmuseum. Ook gaat het VSB-Fonds met ingang van eind 1994 een tweemaandelijkse 'VSB-Museumzondag' instellen. Het Rijksmuseum zal dan tegen gereduceerd tarief geopend zijn.

Niet bekend

Ter gelegenheid van de voltooide restauratie van de twee zeventiende-eeuwse poppenhuizen in het Rijksmuseum, het poppenhuis van Petronella Oortman en dat van Petronella Dunois, schonk A. van de Beek, algemeen directeur van de Stichting VSB-Fonds, vandaag twee portretten van Nicolaas Maes aan het museum. De schilderijen, die rond 1690 zijn geschilderd, stellen de voluptueuze Petronella Dunois en haar echtgenoot Pieter van Groenendijck voor. Het VSB-Fonds verwierf de twee schilderijen aan het begin dit jaar op een veiling bij Christie's in New York voor een bedrag van 50 duizend gulden.